In het teken van Basketbal on de Tweede Wereldoorlog staat deze keer de Nationale Sportherdenking op 4 mei om 12.30 uur bij het Olympisch Stadion in Amsterdam, De herdenking vindt plaats bij het beeld van Prometheus.

De Amstelveense Basketbal vereniging MBCA geeft voor en na de ceremoniële herdenking demonstratie wedstrijden.

Tijdens de ceremoniële herdenking zal onder anderen sportwethouder Rob Ellermeijer van Amstelveen, samen met zijn collega Simone Kukenheim van Amsterdam, een krans leggen ter nagedachtenis van de gevallen sporters in de Tweede Wereldoorlog. Carel Eiting, voormalig toptalent uit de talent poule van AmstelveenSport, doet dat namens Ajax een krans leggen.

Canadezen

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was basketbal nog een jonge sport in ons land, met alleen in Amsterdam een competitie. In Rotterdam werd pas in de laatste oorlogsjaren een geheime competitie gespeeld met eigen regels. Hieraan deden ook enkele Amsterdammers mee die in eigen stad niet meer konden spelen.

Het waren bij de Bevrijding betrokken Canadese soldaten, die in die tijd in Rotterdam heel veel hebben gedaan om basketbal verder te ontwikkelen. Ook in Amsterdam waren ze betrokken bij de wederopbouw van het basketbal.

Bestuurder

Een belangrijk basketbalbestuurder uit die tijd is Dick Schmüll. Na de Tweede Wereldoorlog kwam rolstoelbasketbal op, onder andere door de vele oorlogsinvaliden. Rolstoelbasketbal is een officiële sport op de Paralympische Spelen vanaf 1960.

Het programma: 12.00 uur: Demonstratiewedstrijd MBCA; 12.30 uur: Herdenking bij beeld van Prometheus, op het plein voor het Olympisch Stadion; 13.00 uur: Demonstratiewedstrijd MBCA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.