De gemeente heeft wat brandweerzorg en bluswatervoorziening betreft steken laten vallen bij de brand in de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Toen de brandweer destijds arriveerde, moest die zoeken naar brandweerkranen en kon die bij gebrek aan informatie niet meteen vinden. “Amstelveen moet zorgen voor voldoende bluswater in de gemeente maar is daarin tekortgeschoten”, zegt een persbericht van het Rijk.

Het rapport wordt 23 mei in de raadscommissie Algemeen, Bestuur en Middelen (ABM) besproken. De Inspectie kan dan voor een toelichting zorgen. Volgens haar heeft de gemeente tot het moment van de brand onvoldoende invulling aan haar verantwoordelijkheid gegeven en stond bluswater bij de gemeente niet hoog op de agenda, concludeert de inspectie. Dat was volgens de wet wel een taak van de gemeente.

De brandweer had bij de brand op 15 september 2018 moeite om bluswater te bemachtigen. Brandkranen waren onvindbaar, onbereikbaar of werkten niet. Omstanders leverden kritiek op de brandweer en vroegen zich af waarom het zo lang duurde voordat het blussen begon. Wegens die onrust vroegen de burgemeester en de commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland de Inspectie om een onderzoek.

Inhaalslag

Burgemeester Bas Eenhoorn zegt dat B&W de aanbevelingen van de Inspectie ‘integraal’ overnemen.  “Vrij snel na de verwoestende dag, toen duidelijk was dat bepaalde brandkranen in de beginfase niet te vinden waren, zijn we als gemeente direct een inhaalslag gaan maken.” Ofwel: Toen het kalf verdronken was, dempte men alsnog de put. Maar inmiddels zijn alle brandkranen volgens de burgemeester gecontroleerd “en waar nodig gerepareerd’. Eenhoorn: “Het mag duidelijk zijn dat de brandweer op goede wijze zijn werk moet kunnen doen.“

Regie

Er zijn ook nieuwe afspraken gemaakt met de regionale brandweer en de waterleidingbedrijven. De Inspectie constateerde dat de oude overeenkomsten tussen de partijen elkaar op sommige punten tegenspraken, terwijl er ook lacunes werden geconstateerd. Het ontbrak aan structureel overleg tussen bij  bluswater betrokken partijen en storingen werden niet verholpen. De nieuwe afspraken zijn beter, vindt Eenhoorn.  “Zo houden we meer regie en kunnen we elkaar versterken en scherp houden om de brandweerzorg en bluswatervoorziening op het juiste peil te houden.”

Toren

De gemeente benadrukt dat de Inspectie óók tot de conclusie  kwam dat de brand niet alleen desastreus voor de kerk is geworden door de problemen met het in eerste instantie vinden van bluswater. De kerk had tóch niet gered kunnen worden, doordat het niet mogelijk was de brand van binnen uit te bestrijden, omdat het gewelf zich onder het dak bevond. “Dit zagen we recent ook bij de brandbestrijding van de Notre Dame”, meldt de gemeente. Zij vindt dat de “brandweer een fantastische prestatie” heeft geleverd en de toren wist te behouden.

Lering

Het college zegt het met de Inspectie eens te zijn dat uit het rapport lering moet worden getrokken. Ook andere gemeenten, veiligheidsregio’s en waterleidingbedrijven kunnen aan de hand van het rapport kritisch naar hun bluswatervoorziening kijken en waar nodig verbeteringen aanbrengen, vinden inspectie en B&W.

Gemeenten / veiligheidsregio’s zijn voor de waterwinning afhankelijk van tien waterleveranciers in Nederland met ogenschijnlijk veel verschillende afspraken per gemeente met de regionaal georganiseerde brandweer. Bruikbare en vindbare bluswatervoorzieningen zijn onlosmakelijk verbonden aan een goede samenwerking tussen gemeente, regionale brandweer en de waterleidingbedrijven.

 

 

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.