Omwonenden van de zich Kwaliteit Supermarkt noemende fruitwinkel onder een appartementencomplex in Bankrashof hebben eigenlijk verloren bij de Rijdende Rechter. In het dinsdag uitgezonden tv-programma bepaalde John Reid dat de uitbundige (en volgens winkeliers en bewoners van de koopflats erboven zich steeds meer uitbreidende) uitstalling van fruit rond het gebouw daar mag blijven. Wel bepaalde Reid dat de vuilcontainers bij het flatgebouw ’s avonds moeten  worden gesloten.

De Turkse eigenares Ayse Akyüz wijdt de tegenstand van de omgeving, waaronder de Vereniging van Eigenaren (VVE) van het flatgebouw en de ondernemers in winkelcentrum Bankrashof, als pure discriminatie. Daaraan maken volgens haar ook instituten zich schuldig. Haar winkel werd al eens gesloten op last van de Voedsel en Waren Autoriteit, omdat de hygiëne in de zaak (waar zij ook onder meer verse snacks verkoopt) niet in orde was.

Onbereikbaar

Schoenspecialist Hans Heine trad op namens de winkeliers. Hij heeft zijn schoenmakerij tegenover de fruitwinkel en vindt dat men door de uitstalling bijna het winkelcentrum niet kan bereiken. Een probleem voor de tegenstanders is dat de gemeente sinds enkele jaren geen precario heft, zodat in feite altijd kan worden uitgebreid. Wel staat er in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dat de doorgang minimaal 120 centimeter moet zijn. Bij nameting bleek die 180 centimeter te zijn, maar daarbij ging de Rijdende Rechter er blijkbaar aan voorbij dat aan de winkelkant geen fietsen meer worden geplaatst in het daarvoor bestemde rek. Een handhaver van de gemeente heeft wel eens een gele streep getrokken, tot waar de uitstalling mar komen, maar die bleek goeddeels uitgewist. “Wij hebben het gevoel dat zij elke keer een stapje verder gaat”, zei  Heine.

Geur

Volgens hem staat er tegenwoordig meer buiten dan in de winkel. Hij benadrukte dat wat hem betreft die niet weg hoeft, maar de uitstalling is naar zijn mening te omvangrijk. Hij en ook voorzitter Gerrit van Stijn vond ook dat het assortiment voor stankoverlast zorgt, maar dat achtte Reid niet bewezen en  Akyüz zei dat er alleen sprake was van een lekkere geur. Volgens Heine is de winkel allerminst representatief. Maar Akyüz zei in de uitzending dat men in de buurt gewoon tegen haar samenspant en haar weg wil hebben en dat zij zich daardoor gediscrimineerd voelt. “Ik doe niks verkeerd.”

Overigens dacht de Voedsel en Warenautoriteit daar een jaar geleden anders over, toen op diens gezag de winkel moest worden gesloten. Ook dat kwam volgens de eigenares, net als de geregelde controles van die organisatie en de gemeente, voornamelijk voort uit discriminatoire motieven.

Bekijk de gehele uitzending via:

https://www.kro-ncrv.nl/programmas/derijdenderechter/seizoenen/seizoen-2019/de-rijdende-rechter-kn1705132

Foto: KRO-NCRV

 

 

8 REACTIES

  1. Deze winkel is bij mij bekend, omdat ze erg goedkoop en relatief goede spullen verkopen. Het is waar dat de eigenaresse een grote uitstalling heeft, waarbij ze enigszins uit de toon valt bij de rest van de winkels, maar voor kopers ziet het er wel aantrekkelijk uit, en ze blijft binnen de regels door de gemeente gesteld. Vele mensen kopen dan ook bij haar. Dat er in het verleden enige dingen niet in orde waren doet er nu niet meer toe. Nu is het wel goed en mevrouw zal nog enige dingen aanpassen. Daarom moet men er nu niet meer over zeuren en die mevrouw haar blijkbaar goedlopende negotie gunnen.

  2. Het is een mooi mens, een heel harde werker en ze brengt een nieuw elan in het Centrum. Ik ben niet Turks maar ik kom heel graag in dit soort mooie winkels. Heerlijk eens wat anders dan de Westerse supermarkt. Deze vrouw verdient respect vanwege haar harde werken!!!!

  3. ‘Handhavers van de gemeente’. Laat me niet lachen. In het Stadshart zijn die alleen bezig met het noteren van parkeerboetes.

    Zij mogen hier ook wel eens gele strepen komen trekken om de fietsenchaos binnen de perken te houden. En graag een gele streep om het gehele Stadshart waarbinnen geen scooters mogen komen, geen afval op straat mag worden gegooid en buiten de terrassen geen alcohol mag worden gedronken. En dan handhaven, natuurlijk.

    Amstelveen geeft geen cultuur van handhaving en democratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.