Wéér sloeg de krakersgroep ‘We are here’ toe. Die kraakte met vorig haar een kantoorpand aan de Mr. Groen van Prinstererlaan 114 en gisteren (dinsdag 2 april) met ongeveer twintig man dat op Uilenstede 475. Burgemeester Bas Eenhoorn uitte vanmorgen ten overstaan van de krakers zijn ongenoegen. Hij verzocht hen te vertrekken, maar zij deden dat niet.

Bas Eenhoorn

De groep bestaat uit uitgeprocedeerde asielzoekers, die kennelijk de weg naar de landelijke media goed weten, want woensdagmorgen was de NOS bij het bezoek van de burgemeester. Die benadrukte trouwens dat kraken in Nederland is verbonden op basis van wetgeving. Waar de krakers met hun illegale praktijken dus lak aan hebben.

Noodopvang

Het gekraakte pand ligt dichtbij het voormalige Ballast-Nedamgebouw in Kronenburg, dat destijds als noodopvang voor asielzoekers werd ingericht, maar al snel – zonder ooit te zijn vol gekomen – die functie weer verloor. Amstelveen heeft geen Amsterdam wek een 24-uurs opvang. De burgemeester wees de krakers er op dat zij niet welkom zijn in Amstelveen.

De vorige kraakactie van de groep, die toen uit vijftig man bestond, werd verdedigd door GroenLinks. Die vond dat het eerder als noodopvang voor asielzoekers gebruikte pand nu wel aan ‘We are Here’ kon worden gegeven. Hoewel uitgeprocedeerd vinden de krakers dat hun verblijf in Nederland alsnog moet worden gelegaliseerd.

Leeg

De krakersgroep weigerde oorspronkelijk zowel de burgemeester als de media binnen de laten, maar na overleg met de politie mocht Eenhoorn toch het pand in. Volgens de krakers stond het gebouw al lange tijd leeg, zodat zij zich gerechtigd voelden het in bezit te nemen, ondanks strijdigheid met bestaande wetgeving. Naar hun zeggen proberen zij in Nederland, dat het uitwees, toch te overleven. Maar volgens Eenhoorn zijn de krakers allerminst welkom in Amstelveen. Hij heeft nu, net als de vorige keer, contact met het OM. Net als in het geval van de Mr. Groen van Prinstererlaan moet de rechter een uitspraak doen als de krakers niet uit Uilenstede vertrekken.

‘We are Here’ huisde eerst in een pand aan het Bijlmerplein in Amsterdam, maar dat werd ontruimd. Vandaar de komst naar Uilenstede. Amsterdam heeft begin juli zeven locaties beschikbaar voor in totaal 500 uitgeprocedeerden.

 

5 REACTIES

 1. Amstelveen geeft altijd niet thuis op “ moeilijke gevallen” . Net zoals bij sociaal problematische of onbehuisden wijst zij altijd naar grote broer Amsterdam. Wanneer leert zij eens om ook haar portie van die probleemgevallen op te nemen. Men wil hier wel een stad zijn, maar niet de problemen van een stad hebben. Vreemd gedrag.

 2. Lees eens die walgelijke reacties onder Amstelveenzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, dan denk je toch in welk getver dorp ben je beland? Het VVD dorp wat zich nog steeds niet als een stad gedraagt.

  Mensen die mensen weren omdat ze mensen zijn. Mensen die in dat enge rechtse dorp reacties durven te plaatsen waar je gewoon moet van kotsen. Ooit dacht ik gvd dat Amstelveen is een vies vuile gemeente , maar het kan nog goedkomen. Nu denk ik, nee het komt met deze gemeente nooit meer goed. Ben blij dat ik weg ben, weggepest door de gemeente, weggepest door de woningnood en weggepest door B&W en door de SP. Was jaren lid van de SP, maar actie is reactie. Nooit door de SP serieus genomen. Kees de Groot????

  • Weggepest door de SP ? Bent u er niet zelf uitgestapt, want u had toch daar inspraak en dan weglopen? En wat doet mijn naam er bij? Gaat het nu om die krakers of om uw frustraties?
   Ik ben het wel met u eens dat het van zeer onmaatschappelijk gedrag getuigt om gebouwen jaren leeg te laten staan. Daar zou ook een wet tegen moeten komen, dan is dat krakersgedoe ook voor 90% opgelost, want u weet als oud-kraker heel goed dat een kraakpand heel rare types aantrekt, die zich tov “maatschappelijk bewogen krakers” of “ sociale krakers” heel asociaal opstellen. Genoeg voorbeelden van gezien van aso’s die het voor de rest verpestten. Van deze groep weet ik niets. Ik weet enkel dat het illegalen zijn en dat ze de vorige keer alles volgens de regels van het spel hebben gedaan en na uitspraak van de rechter het pand netjes en in goede orde hebben verlaten.
   Het gunstige effect was wel dat men in de gemeente overal studenten en kunstenaars tijdelijk onderdak heeft gegeven in vele leegstaande panden. Maw vele eigenaren hebben eieren voor hun geld gekozen.

 3. Laat die lui in Kronenburg zitten, help ze en laat ze kraken. Vroeger kraakte ik ook. Tot het moment dat er een bestemming was.Leegstaande panden horen een bestemming te hebben, hebben ze die niet dan gewoon lekker kraken. Tot er een bestemming voor die panden is. Dat vreselijke Amstelveen, nog ff toch dan is die Eenhoorn weg toch? Diegene die in Alphen die wapenvergunning heeft afgegeven toch?

 4. “Ben blij dat ik weg ben, weggepest door de gemeente, weggepest door de woningnood en weggepest door B&W en door de SP. Was jaren lid van de SP, maar actie is reactie. Nooit door de SP serieus genomen. Kees de Groot????”

  Hahahahaha.

  Kritische Burger moet moet niet zo janken. Iedereen kan wel kotsen van dat mens.

  Bemoei je niet met Amstelveen als het toch allemaal kut is.

  Eng mens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.