Om de waterkwaliteit in de Amstelveense Poel te verbeteren is maandag een proef begonnen. Tot oktober voegt het hoogheemraadschap Rijnland ijzerchloride toe aan het water dat uit de Nieuwe Meer komt en via het bos de Poel bereikt. Dit moet leiden tot een betere waterkwaliteit en een vermindering van het aantal algen.

Hoogheemraad Waldo von Faber en wethouder Rob Ellermeijer (foto met wethouder rechts) gaven het startsein van de proef aan de inlaat van het gemaal van de Buitendijksche Buitenvelderschepolder.

Natuurgebied

“De Poel is een prachtig natuurgebied in Amstelveen en het zou mooi zijn als we er meer van zouden kunnen genieten. Bijvoorbeeld door er een frisse duik in te kunnen nemen, net als vroeger. Met deze proef zetten wij een goede stap op weg naar het verbeteren van de waterkwaliteit”, zegt Ellermeijer. Overigens houdt de ‘stap’ voorwaarts op de weg naar kwaliteitsverbetering niet in dat er kan worden gezwommen, meldt het Hoogheemraadschap zelf. Men denkt wel aan vermindering van algen, door toevoeging van ijzerchloride.

Fosfaat

Het water in de Poel heeft nu nog een verhoogd fosfaatgehalte. Fosfaat is een voedingsstof voor algen. Rijnland voegt de ijzerchloride gedoseerd toe via een tijdelijke installatie bij de inlaat van het gemaal van de Buitendijksche Buitenvelderschepolder. Het fosfaat bindt zich aan de ijzerchloride en zakt naar de bodem. Algen in de Poel krijgen zo minder voedsel en zullen in aantal afnemen.

Minder algen betekent helderder water, waarin zonlicht tot de bodem doordringen. Daardoor krijgen waterplanten de kans te groeien. Zo kan de hoeveelheid en de diversiteit aan waterplanten- en dieren volgens Hoogheemraadschap en gemeente toenemen en verbetert de waterkwaliteit.

Roestbruine kleur

Bij het gemaal waar de ijzerchloride wordt toegevoegd, kan het water een roestbruine kleur krijgen. De verwachting is dat het ijzerchloride zo verdund wordt dat het bijna niet  zichtbaar is en vijftig meter verderop al weg is. Volgens Rijnland is het niet gevaarlijk, maar het hoogheemraadschap adviseert het water te vermijden als het bruin is. Ook wordt geadviseerd om huisdieren niet in het bruine water te laten zwemmen of ervan te laten drinken.

5 REACTIES

  1. Wat een raar beroep, wethouder. Bij alles wat zij doen, moeten zij op de foto en drinken ze champagne. Waarom eigenlijk, bijvoodbeeld in dit geval?

    Vervuiling wordt hier met vervuiling bestreden. Dat doet denken aan geo-engineerin en geeft een ongemakkelijk gevoel. Welk effect op het bodemleven heeft de fosfaat-ijzerchlorideverbinding die naar de bodem zakt en daar dus blijft liggen?

  2. Het is een proef om het water in De Poel helder te maken, maar de wethouder drinkt al champagne alsof die proef geslaagd is.

    Is het niet ook de taak van de afdeling Communicatie om de bestuurders te manen om een beetje normaal te blijven doen? Dit is bezopen, letterlijk en figuurlijk.

  3. CeeBee, met zulke drassige oevers zal het een veenplas blijven, hoe diep je ook graaft. Het zand dat men zal storten om het voor zwemmers aantrekkelijk te maken, wordt door vermenging met het veen gaandeweg blubber en verdwijnt in de gegraven diepte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.