GroenLinks vindt het nog steeds ergerlijk dat de gemeenteraad in meerderheid voor dure koopwoningen aan Maalderij 4-8 koos. De fractie pleit voor betaalbare woningen  pleit voor betaalbare woningen. De raad besloot dat de gemeente in zee gaat met een bouwbedrijf dat er 50 dure eengezinshuizen neer zet, waarvan er vijf in de middeldure sector komen en net onder de € 363.000 gaan kosten.

Cheimaa Aouni. Foto: Katja Mali Fotografie.

Volgens het college en de coalitiepartijen (VVD, D66 en PvdA), aangevuld met Burgerbelangen en CDA uit de oppositie, is dit het enige financieel haalbare plan voor woningbouw op deze locatie.

Zeer teleurgesteld

De fractie van GroenLinks, grootste oppositiepartij, is wéér zeer teleurgesteld over de plannen in de startnotitie voor het areaal. Vooral negatief is de fractie over het feit dat, ondanks de extra inspanningen van de wethouder (die voor elkaar kreeg dat er ten minste nog vijf woningen werden overgeheveld naar de middeldure koopsector), weer geen betaalbare woningen worden gerealiseerd. Sinds de start van de nieuwe coalitie is dit het zesde voorstel over woningbouw in Amstelveen dat zo uitpakt, zegt GroenLinks. ‘In geen enkel voorstel is er sprake van sociale woningbouw en maar in 14% van de gevallen worden er woningen van 40 tot 60 m2 gebouwd in het lage middeldure huursegment (711-900 euro).’

Al genoeg onbetaalbaar

“De schaarse ontwikkelgronden in Amstelveen moeten ingezet worden voor het realiseren van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, jongeren en alle mensen met een modaal inkomen”, zegt raadslid Cheimaa Aouni. “Er zijn wat mij betreft al voldoende onbetaalbare woningen in Amstelveen”.

Naast Groenlinks hebben in de raad ook de SP, ChristenUnie en AVA tegen de plannen aan de Maalderij gestemd. De fractie heeft het voornemen om in samenwerking met deze partijen, de ruimte te zoeken om in de toekomst duurzame woningbouwinitiatieven in te zetten voor het realiseren van sociale huurwoningen en woningen in het lage middeldure huursegment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.