Hoe werk het precies dat mensen zich door elkaar laten beïnvloeden? Socioloog Mark van Ostaijen komt antwoord geven op die vraag in de bibliotheek aan het Stadsplein op woensdag 10 april, van 20:15 tot 22:00 uur. Toegang topt de lezing kost voor leden €6 en voor niet-leden €12.

Mark van Ostaijen.

Mark van Ostaijen bespreekt bekende fenomenen als carnaval, babyshowers en Bitcoins. Menselijk gedrag wordt in veel onderzoeken verklaard vanuit de neuropsychologie, zegt hij. Volgens hem is de mensheid meer dan een verzameling individuele breinen. Tijdens zijn lezing verklaart hij de redenen voor onze soms bizarre gedragingen vanuit de sociologie. Waar komt bijvoorbeeld de obsessieve liefde voor voetbal vandaan en waarom laten we ons meeslepen door tradities die we al lang niet meer zelf zouden bedenken?

Spiegel

Van Ostaijen is bestuurssocioloog en publiceert in onder andere de Volkskrant en het NRC. Daarnaast schreef hij het boek ‘Wij zijn ons’ waarin hij een hernieuwde kijk geeft op sociaal gedrag met behulp van grote denkers als Max Weber, Jane Jacobs en Johan Huizinga.

De lezing is bedoeld voor iedereen die zich weleens verbaasd over hoe groepen mensen zich bewegen, meldt de bieb. ‘Daarbij houdt Mark je ook af en toe een spiegel voor. Veel van je eigen gedragingen waar je denkt grip op te hebben, worden namelijk ook door externe factoren aangestuurd.’ Kaartverkoop via www.debibliotheekamstelland.nl of in een van de Amstelland bibliotheken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.