Via een belachelijk geheime procedure, waarin Nederland uniek is, wordt op maandagavond 8 april in een raadsvergadering – waarvan ook weer een deel geheim is – de nieuwe  burgemeester van Amstelveen bekend. De vergadering begint om 20.00 uur, maar dan mag nog niemand naar binnen, want het eerste deel ervan vindt plaats achter gesloten deuren. Hoe lang dat gaat duren is niet bekend.

Ambtsketen. Foto: amstelveenweb.com

Een geheime zogenoemde vertrouwenscommissie, waarin van alle fracties een vertegenwoordiger zit, heeft namelijk uit een selectie door de Commissaris van de Koning een sollicitant gekozen. Wie precies hebben gesolliciteerd blijft ook geheim. De vertrouwenscommissie stelt in beslotenheid aan de gemeenteraad er één voor. Als die daarmee akkoord gaat, mag eindelijk de burger weten wie de nieuwe burgervader of -moeder wordt. Of dat de beste is wordt dus in feite volledig aan de vertrouwenscommissie overgelaten. Nou ja, sommige fracties kunnen wel iemand anders willen (dat schijnt in Amsterdam rond de benoeming van Femke Halsema van GroenLinks nogal wat gedoe te hebben gegeven), maar ook daarover worden raadsleden geacht de kaken stijf op elkaar te houden.

Gekozen

In het openbare deel van de vergadering van de gemeenteraad wordt pas bekend gemaakt welke kandidaat bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt aanbevolen voor benoeming als burgemeester van Amstelveen. Het betekent in feite al zijn of haar benoeming. Toen Jan van Zanen de voordracht van de Utrechtse raad won, werd zijn verhuizing van Amstelveen naar de Domstad al met veel publicitaire tam-tam bekend gemaakt. Overigens heeft wethouder Herbert Raat altijd gezegd alleen hier burgemeester te willen worden als die door de bevolking wordt gekozen. De openbare zitting vindt plaats in de raadzaal van het raadhuis aan de Laan Nieuwer-Amstel 1 te Amstelveen. Men kan de vergadering in de raadzaal bijwonen of live volgen via internet op http://amstelveen.raadsinformatie.nl.

Waarnemer

Tot nu toe is Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester. Hij nam de ambtsketen tijdelijk over van Mirjam van ’t Veld, die al na drie jaar vetrok als opvolgster van Jan van Zanen. Zij ging terug naar de Zorg, waar zij uit kwam en werd directeur van het ziekenhuis Gelderse Vallei.

4 REACTIES

  1. “Een spreekstalmeester is de ceremoniemeester in een circus. Hij kondigt de artiesten aan, zoals acrobaten, clowns en dompteurs. Vroeger was het iemand, zoals uit de benaming blijkt, die ook het toezicht op de stallen had.”
    (Wikipedia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.