Raadslid Van den Bosch

De meeste partijen hadden het wel iets anders gewild, maar in meerderheid stemde de gemeenteraad toch maar voor de bouw van dure woningen op het terrein aan Maalderij, waarvoor de snackbar (naast café De Maanen) en kringloopwinkel De Boemerang moeten worden gesloopt. “Het kan niet anders”, verdedigde Arnout van den Bosch van de PvdA de hoge koopprijs van de eengezinswoningen. Dat vonden in de raadsvergadering van woensdag ook de andere coalitiepartijen D66 en VVD, die steun kregen van Burgerbelangen (bba) en het CDA.

Tegen stemden ChristenUnie, SP, GroenLinks en Actief voor Amstelveen (AVA).

Cheimaa Aouni. Foto: Katja Mali

Die laatstgenoemde lokale partij kwam nog met een amendement om 30% in het segment van de middeldure koopwoningen te krijgen, in plaats van de door wethouder Floor Gordon in onderhandelingen verkregen tien procent, wat neerkomt op vijf woningen (die maximaal € 363.000 kosten).

Eindelijk

Michel Becker (AVA)

Overigens was er wel waardering voor Gordon, die bouwbedrijf Trebbe van de oorspronkelijke plannen wist af te krijgen om alles in de dure sector te realiseren. Maar ook war er nu ligt, beantwoordt geenszins aan de behoefte van Amstelveners, vonden de tegenstanders van het plan. En voor de burgers is de gemeenteraad  er, zei raadslid Cheimaa Aouni van GroenLinks. Zij leek D66 een beetje te verwijten dat die partij de belangen van ondernemers alleen wil dienen, wat bij raadslid Aslanjan van die fractie verkeerd viel. Hij zei het óók graag anders te hebben gezien, maar blij te zijn dat – nadat tien jaar lang het ene na het andere plan mislukte – er nu eindelijk iets komt, ook tot genoegen van omwonenden, die eerder inspraken bij een raadscommissie.

Wijziging

Eigen Haard had op de bouwgrond ooit sociale huurwoningen neer willen

Ruud Kootker

zetten, maar verkocht later de grond. Dat laatste was een doorn in het oog van AVA. Nu krijgt het zoveelste project met dure woningen er zijn beslag, zei fractievoorzitter Michel Becker. Hij ergerde zich aan de gelatenheid van de voorstanders. “De gemeenteraad heeft het hier voor het zeggen en dat blijft zo”, zei hij, benadrukkend dat zijn amendement uit was op een wijziging van het plan, niet op schrappen ervan.

Rode lijn

Bert de Pijper. Foto: amstelveenweb.com

“Er is voor mij een rode lijn gepasseerd. Ik kan het niet meer verkopen aan mijn achterban”, verzuchtte de ook tegenstemmende Bert de Pijper van de, zich afvragend of Van den Bosch bij het zijne dat dan wel kon. De vraag was kennelijk ook voor andere partijen actueel. “Wij vinden dat er betaalbare woningen moeten komen, maar zien bij elke raadsvergadering dat er niets verandert. De perceptie van GroenLinks is kennelijk een andere dan die van B&W”, zei Aouni.

Maar fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen haastte zich te melden dan heus niet de gehele oppositie tegen het plan is. Hij sloot zich aan bij PvdA en CDA, waarvan fractievoorzitter Pier Rienks vond dat het hier om een relatief klein project ging en liever naar de toekomst keek, waarin nog duizenden woningen verrijzen.

Zes plannen

Volgens D66-er Aslanjan kreeg het college van B&W ten onrechte een ‘bak

Tawros Aslanjan (D66)

volk kritiek’ over zich heen. Er zijn zes eerdere voorstellen voor het gebied gedaan, maar die hebben het allemaal niet gehaald, zei hij. “Alle zes waren zij exploitatie-technisch niet haalbaar.” Nu ligt er naar zijn mening de kans de omwonenden niet nog eens tien jaar in onzekerheid te laten over wat er gaat gebeuren.

Maar de tegenstanders bleven er bij dat er nu eindelijk betaalbare woningen moeten komen. “Gaan we daarover nu een beslissing nemen of stellen wij het weer uit”, vroeg Patrick Adriaans van de SP. De meerderheid van de raad koos blijkbaar voor het laatste. Volgens AVA gaat men daarmee volkomen voorbij aan de urgentie van de vraag naar  woningen voor starters en ouderen die kleiner willen wonen. “Een doorstroming van mensen in een goedkopere woning naar een duurdere zie ik ook niet gebeuren.”

1 REACTIE

  1. Het zittende college realiseert zich zeker niet dat vele kleintjes ook een grote maken. Wij zullen hier als gemeente ook last van krijgen omdat nu zich geen agenten, onderwijsmensen, mensen in de zorg en dienstensector zich hier niet meer kunnen en willen vestigen. Dom en kortzichtig beleid, want wij hebben deze mensen ook nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.