Hoewel er in de gemeenteraad niets van te merken zal zijn, voltrok zich onder de bevolking een politieke aardverschuiving via de verkiezingen voor Provinciale Staten. Na de VVD, die ondanks verlies van 4,4% met bijna een vijfde van de uitgebrachte stemmen de grootste blijft, kwam als tweede partij GroenLinks en als derde Forum voor Democratie binnen. Daarmee is D66 van de tweede plaats verdreven. Die verloor procentueel een ruim een derde van het electoraat (van 18,3 naar 12.1).

De opkomst was in Amstelveen deze keer 60.1%, tegenover vier jaar geleden 53%. Van de 35.566 stemmen, gingen er 6919 (19,5%) naar de VVD, 5182 (14.6%) naar GroenLinks en 4865 (13.7%) naar Forum voor Democratie (FvD). De PvdA, die in Amstelveen nu een coalitie vormt met VVD en D66), kreeg 3379 stemmen (9.5% tegen 10,6 in 2015).

SP: zware klap

De SP was ook in Amstelveen de grote verliezer, met vier procent van de stemmen (1435), een royale halvering tegenover de 8,5 procent die zij in 2015 haalde. Ook een zware klap kreeg de (niet in de gemeenteraad vertegenwoordigde) PVV, waarvan het aandeel in het electoraat met 1639 stemmen ruimschoots halveerde (van 9,7% naar 4,6%). Het CDA daalde van 8,8 naar 6,1 procent. De ChristenUnie steeg van 893 naar 1340 stemmen (van 2,8 naar 3,8%).

Andere percentages: Partij voor de Dieren 5,5 (was 4.1), 50Plus 3,4, Ouderen Partij Noord-Holland 1,1 (was 1,7), NIDA 0,3, Code Oranje 1,1 en DENK 0,7.

Foto: amstelveenweb.com

 

 

 

 

 

7 COMMENTS

 1. Benieuwd wat onze hoeder van het Avondland gaat doen. “ Onze Lichtende Beschaver” 😂 “ Onze Profeet” , onze Spengler van de Lage Landen.

 2. En de gemeenteraad gaat lekker door met het vooral zo veel mogelijk UNANIEM alle voorstellen aannemen.
  Blij zijn dat er geen discussie is over aardgasvrij amstelveen (wethouder Gordon van D66), lekker de Amstelveners op kosten jagen.

  Gek he dat ineens best veel mensen ook in Amstelveen op Baudet stemmen…hopelijk zal FvD ook in Amstelveen opwachting maken. Wedden dat de bestaande politici ze zal verketteren!?

  • Het semi intellectueel gebral van FvD is ook zuiver retoriek, evenals dat van de milieugoeroes van GL, maar het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. Daarom kan het beslist geen kwaad om alternatieve goedkope vormen van energie te ontwikkelen en de oneerlijke concurrentie van het vliegverkeer meer in balans te brengen met overige schonere vormen van mobiliteit. Dat zal zelfs een Baudet moeten aanspreken , want zo wordt Nederland minder afhankelijk van het buitenland.
   Maar ja, ik betwijfel of dat juist zijn aantrekkingskracht is. Ik denk dat ook zijn xenofobie een grote rol heeft gespeeld bij vele Amstelveners om juist op hem te stemmen, want zij denken dat het juist de schuld van de buitenlanders is , dat zij bijvoorbeeld geen woning kunnen krijgen, terwijl het geen seconde bij hun opkomt , dat dit een gevolg is van het laisser faire beleid van regering en gemeente. Een markt kan wel iets oplossen, maar lang niet alles en daarvoor heb je soms een krachtig beleid nodig, dat niet enkel en alleen door projectontwikkelaars bepaald wordt. Vele Baudet en Wilders-stemmers denken ook dat buitenlanders hier enkel de boel komen uitvreten. Als zij dit al zouden willen is dit bij de huidige wetgeving al lang niet meer mogelijk. Na een paar maanden moeten zij aan het werk op straffe van korting op de uitkering. Wel ligt het aantal werkelozen onder deze groepen hoger, maar dat komt omdat zij vaak aan de onderkant van de arbeidsmarkt werken, waar de werkgevers letterlijk met de mensen knikkeren. Dit allemaal dankzij het beleid van regering en gemeente die zo voor een vruchtbare bodem voor de opkomst van Wilders en Baudet gezorgd hebben, ondanks alle krokodillentranen die zij over dit fenomeen vergeten.

 3. Je simplificeert Baudet tot een PVV-achtige partij.
  Het gaat om meer dan dat. Het gaat om een afrekening met continue draaikonterij van de regerende politieke partijen. VVD, CDA, D66, PvdA enzoverder.
  Referendum afschaffen als een uitslag je niet bevalt
  Energieheffingen verhogen en BTW omhoog gooien en allerlei koopkrachtspelletjes maar de burger betaalt meer
  Zorgpremie duurder maken
  De poging met afschaffing van dividend tot het paaien van Unilever en Shell gebaseerd op leugens richting parlement
  De onderste steen met MH17
  Het negeren van referenda uitslagen
  Duurder laten worden van zorg
  etc etc

  In Amstelveen gebeurt op lokaal niveau min of meer hetzelfde met de lokale onderwerpen.

  • Frank Bikker is van de SP (een keiharde communist) en roept natuurlijk braaf mee met de fascistische antifascisten van extreem regressief links. E.e.a. is altijd buiten context en van feiten gespeend.

   Het lijkt mij verstandig om in het geheel niet te reageren op zijn stuitende domheden.

  • @fvd fan. Een heel groot gedeelte van al uw argumenten om op FvD te stemmen, kunt u ook terug vinden bij partijen ter linkerzijde van het politieke spectrum, maar aangezien wij nu eenmaal in een democratie leven van coalities, zal men altijd water bij de wijn moeten doen, ook FvD, wil zij wat van hun idealen terugzien. Overigens zie ik als genuanceerde SP’er wel FvD als PVV 2.0. , vanwege mijn zienswijze op hun die ik al hierboven aangedragen heb.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.