Min of meer als antwoord op de hopeloos lange wachtlijsten van Amstelveners die maar geen huis krijgen, wil de gemeente nu nog altijd thuis wonende jongeren tussen de 28 en 34 jaar (!) gaan begeleiden naar een sociale huurwoning. Zij moeten daarvoor overigens wel aan voorwaarden voldoen.

Rob Ellermeijer

De doelgroep dreigt tussen de wal en het schip te vallen, constateert nu ook wethouder Rob Ellermeijer van Wonen (VVD).  Wie 28 is, heeft geen ‘jongerenvoorkeurspositie’ meer bij Woningnet. “Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een schrijnende groep van zo’n vijftig Amstelveners,” zegt de wethouder.  Maar om redenen van privacy weet de gemeente niet wie dat zijn. “Daarom vragen we personen die aan de volgende criteria voldoen zich te melden zodat we ze kunnen helpen,” zegt Ellermeijer.

Minstens 6 keer

Behalve een woningzoekende tussen de 28 en 34 jaar, moet men om van de regeling gebruik te kunnen maken ten minste zes jaar onafgebroken ingezetene van Amstelveen zijn geweest, dan wel dat in de voorafgaande tien jaar onafgebroken zijn ingezetene geweest (ingeschreven in de Basisregistratie Personen van Amstelveen) en minstens zes jaar naar een eerste woning via WoningNet te hebben gezocht. Daarbij moet een woningzoekende minimaal de laatste twee jaar ten minste zes keer per jaar hebben gereageerd op een woning.

Achter het net

De gemeente stelt samen met partners op de woningmarkt, zoals woningcorporatie Eigen Haard, een aantal woningen in 2019 speciaal voor die groep beschikbaar. Als het aantal aanmeldingen hoger is dan dat van de beschikbare woningen, wordt geselecteerd op inschrijfduur. Men kan in dat geval dus alsnog achter het vangnet vissen.

Melden tot 1 mei

Amstelveners die denken aan de criteria te voldoen en in aanmerking willen komen voor de regeling kunnen zich tot 1 mei 2019 melden via maatwerkwonen@amstelveen.nl . In volgorde van de inschrijfduur worden deze kandidaten direct bemiddeld naar een beschikbare woning. Aanmeldingen die voldoen, maar nu buiten de boot vallen worden volgend jaar meegenomen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we deze specifieke groep ‘spoedzoekers’ snel aan een woning kunnen helpen”, zegt Ellermeijer. “Uiteraard verwachten we dat ze ook zelf actief blijven zoeken.” De ‘maatwerkoplossing’ voor is onderdeel van de Uitvoeringsregels Wonen Amstelveen 2018, die sinds februari van kracht zijn.

2 REACTIES

  1. Dit zijn natuurlijk schrijnende gevallen. Maar wat doet de gemeente in zijn goedertierenheid. Zij vist uit de veel grotere groep schrijnende gevallen 1 speciaal groepje en daar doet zij wat voor. Maar aan de andere kant bouwt men wel veel meer huizen in de vrije en luxe sector bij. Het percentage woningen in de soc sector daalt dus nog steeds. Tevens is het door deze voorwaarden nog moeilijker geworden voor mensen die aan de normale criteria voldoen een woning te bemachtigen. Maw er dienen gewoon flink veel woningen in de soc sector bijgebouwd worden en dat vertikt de gemeente nog steeds.

  2. Goed om te lezen dat de huurmarkt beter wordt door de begeleiding die wordt aangeboden. Ik weet dat veel mensen in mijn omgeving daar baat bij zullen hebben. Hopelijk wordt hier ook in andere steden en gemeentes aandacht aan besteed in de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.