In de loge van de Vrijmetselarij aan de Amsterdamseweg 168 wordt 10 april een open avond gehouden voor mannen en vrouwen. De Werkplaats heet het daar. De Vrijmetselarij wil het ouderwetse beeld bestrijden van geheimzinnige genootschappen die alleen bestaan uit mannen. Dat beeld klopt niet en dat wil de Gemengde Vrijmetselarij graag laten zien, zegt de organisatie.

Logegebouw

Daarom organiseert de in Amstelveen gevestigde Loge nr. 1001 ‘Amsterdam’ een open avond, waar geïnteresseerden uitleg kunnen krijgen over wat de vrijmetselarij in de huidige tijd inhoudt. ‘Onder het genot van een kopje koffie of thee geven leden van de Loge antwoord op vragen waardoor er van de geheimzinnigheid rond de vrijmetselarij weinig overblijft en ziet men waar de vrijmetselarij echt voor staat: werken aan jezelf en bijdragen aan een betere wereld.’

Elf verenigingen
De vrijmetselarij is georganiseerd in plaatselijke verenigingen die loges worden genoemd. Daarnaast zijn er ook verschillende vrijmetselarij organisaties. Loge nr. 1001 ‘Amsterdam’ is onderdeel van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij Le Droit Humain. In Nederland bestaat deze Federatie uit negentien Loges, die over het hele land zijn verspreid. Loge nr. 1001 “Amsterdam” is gevestigd aan de Amsterdamseweg 168 in Amstelveen en heeft rond de 40 leden.

Batterij

In deze jachtige tijd, waarbij gezin, werk en studie een groot deel van de tijd vullen, komen volgens het genootschap steeds meer mensen tot de ontdekking dat een regelmatig moment van rust onmisbaar is. ‘Even weg uit de rat-race om de geestelijke batterij weer wat op te laden.’

De leden van Loge nr. 1001 ervaren de bijeenkomsten in de loge steeds weer als een mogelijkheid even de problemen en probleempjes van alle dag ‘uit’ te zetten en de rituelen te ondergaan, zegt het. Zo’n bijeenkomst bestaat vaak uit een lezing door een van de leden waarbij de rest wordt uitgedaagd zelf na te denken over het onderwerp. De vrijmetselarij is van oudsher een vereniging van vrijdenkers en geeft op deze manier mogelijkheid tot introspectie.

Opgeven

Tijdens de Open Avond op 10 april vertellen de leden ook hun persoonlijke ervaringen en hun reden om lid te worden van een Loge. Uiteraard is er ruime gelegenheid vragen te stellen. Dit kan zowel tijdens het gezamenlijke gedeelte als tijdens het informele deel, waarbij met een hapje en een drankje nog wat kan worden nagepraat en dieper op vragen ingegaan.

Wie interesse heeft voor de open avond, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar openavond.1001@gmail.com. Op deze manier heeft de Loge nr. 1001 een idee van hoeveel mensen ze kunnen verwachten. Maar ook wie op het laatste moment besluit te komen (en zich niet opgaf) is van harte welkom. Meer informatie op de website www.loge1001amsterdam.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.