Zoals fractievoorzitter Ruud Kootker tijdens de donderdag (14 maart) gehouden vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) al liet blijken, heeft Burgerbelangen Amstelveen (bbA) grote twijfels of de problemen rondom de ICT  en het digitale werken binnen de gemeente snel zijn opgelost.

Ruud Kootker

Kootker vuurde een groot aantal vragen af op verantwoordelijk wethouder Frank Berkhout (D66), naar aanleiding van een raadsbrief van het College van B&W, waarin stand van zaken rondom de ICT problemen werd gepresenteerd. In een persbericht zegt de lokale partij opnieuw dat de Amstelveense burgers en bedrijven recht hebben op een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening en de burgers moeten kunnen rekenen op een ambtelijke organisatie die haar mensen en middelen op een financieel verantwoorde wijze inzet om het maatschappelijke functioneren te bevorderen.

Struisvogelpolitiek

Zoals al gemeld zei Kootker donderdag dat de problemen niet langs de weg van geleidelijkheid kunnen worden opgelost, maar dat een radicale koerswijziging in de ambtelijke organisatie noodzakelijk is. Er is, naar zijn mening, meer aan de hand dan alleen een louter technisch ICT probleem.  “Wie aan dat idee probeert vast te houden vertoont struisvogelgedrag. Wie denkt dat de implementatie van de aanbevelingen alle problemen gaat oplossen heeft het aan het verkeerde eind”, zei hij donderdag. De partij: ‘Daarmee bedoelde Kootker dat een radicale cultuuromslag binnen de ambtelijke organisatie noodzakelijk is.’ Die mening deelt Berkhout overigens niet.

Drie rapporten

Maar de bbA –voorman baseerde zijn ongerustheid op de uitkomsten van een drietal rapporten waarin men o.a. tot de conclusie kwam dat niet alleen de ICT organisatie, maar ook de business onvoldoende is toegerust ‘om de in de bedrijfsvoering noodzakelijke ontwikkelingen gestalte te geven’.

Kootker vond dat de raadsbrief van het College te weinig informatie  en onderbouwing bevatte en veel in het midden liet, zegt bbA.  ‘Daarom vroeg hij onder meer waarom het college er nu wel op vertrouwt dat alles goed komt waar dat in het recente verleden niet goed is gegaan. Hij vroeg ook inzage in het plan van aanpak en naar rapportages over de voortgang, alsmede naar de wenselijkheid van een crisisteam en de mogelijke extra kosten.

Maar Berkhout zei alleen ‘een been te willen bijtrekken’. Volgens bbA blijft de wethouder op de ingeslagen weg der geleidelijkheid. Daarvan verwachten B&W verbetering en van een positie van ‘onderaan bungelen’ naar de middenmoot te kunnen groeien.

Debat

Volgens bbA deed de wethouder overigens, ook doordat de andere oppositiepartijen kritiek hadden, wel een paar concrete toezeggingen. BBA noemt dat hij toezegde in de komende maanden de raad sneller en beter te informeren en de raadsleden een beter inzicht te geven in het verloop van het proces.

Maar dat is onvoldoende om de kritiek van bbA weg te nemen. De wethouder heeft overigens wel toezeggingen gedaan, zoals een in mei te verschijnen rapport als eerste stap naar een plan van aanpak, waarop ook de PvdA aandrong. Afhankelijk van de uitvoering van de toezeggingen, gaat Burgerbelangen aansturen op een debat in de gemeenteraad, zegt de partij.

1 REACTIE

  1. In drie rapporten staat maw de conclusie dat het ICT-debacle werd veroorzaakt door een falende leiding aan een incompetente organisatie die niet in staat is om zichzelf te verbeteren. In mei komt daar nog een vierde rapport bij. Die kosten veel maar leveren niets op.

    De teller voor deze rommelkonterij staat inmiddels op 6 miljoen euro en er is geen uitzicht op ingrijpende verbetering. Die vrolijk lachende wethouders op de foto’s in lokale media moeten in hun hok worden gejaagd en zij mogen daar pas weer uit komen als zij de interne zaken op orde hebben.

    Zet door, Ruud Kootker!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.