Het Kersenbloesemfeest (Hanami Matsuri) in het Amsterdamse Bos krijgt een commercieel tintje. Er wordt niet meer opéén dag een festival aan verbonden. “Om het kwetsbare park niet teveel te belasten, geeft de gemeente meer aandacht aan de gehele bloeiperiode”, heet het officieel. Dat moet volgens de gemeente bijdragen aan een betere spreiding van bezoekers.

Zij faciliteert het lentefeest onder de kersenbloesembomen wel, maar vroeg dit jaar ook lokale ondernemers mee toe doen. Tijdens de bloeiperiode van de bomen verkopen Anna (Naeckte Brouwers) en Colijn picknickmanden, is er een speciale theeceremonie in het Grand Hotel Amstelveen aan de Bovenkerkerweg en hebben verschillende restaurants Japans getinte “kersenbloesem-menu’s”.

Familie

Maar intussen is onduidelijk wanneer het park in bloei staat. De gemeente plaatst van 16 maart af toiletten en zorgt dan voor parkeervoorzieningen. Onder de bomen kan worden gepicknickt. In Japan viert men zo temidden van kersenbloesem de lente met vrienden en familie.

De bomen voor het Bloesempark in het Amsterdamse Bos zijn door de ‘Japanese Women’s Club’ geschonken aan de gemeente in verband met de goede handelsrelatie. Er zitten hier nogal wat grote Japanse bedrijven, zoals Canon, Ricoh en Mitsubishi. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen een Nederlandse.

Twee weken

De kersenbloesem kent een bloeiperiode van ongeveer twee weken, afhankelijk van wind en neerslag. Bloemen en de natuur hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem (‘Sakura’) staat voor een nieuw begin en verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.

Wethouder Floor Gordon van Economische Zaken weet ook niet precies wanneer de bomen precies in bloei staan. “Maar volgende week wordt het mooi weer. Door het warme weer in februari staan de bomen ongeveer een maand eerder in bloei dan de afgelopen jaren.”

De gemeente dringt er op aan een bezoek aan het park te combineren met een bezoek aan de rest van het Amsterdamse Bos, het Oude Dorp of Bovenkerk. ‘Verschillende ondernemers organiseren daar speciale activiteiten rondom de kerstenbloesem. Kijk voor het hele overzicht van bedrijven die mee doen op amstelveen.nl/ervaar-amstelveen.

Adviezen

Praktische zaken bij een bezoek aan het park:
– Kom bij voorkeur lopend of op de fiets wegens beperkte parkeermogelijkheden.

– Voor fietsen worden fietsparkeerplekken ingericht. Het verzoek is om de fietsen daar netjes neer te zetten en het groen en de beplanting te ontzien.

– Houd rekening met zeer beperkte parkeergelegenheid en de afsluiting van de Bosrandweg wegens werkzaamheden vanaf 15 maart

– Men kan eventueel parkeren bij de P-lus van de dagcamping en Het Genie in het Amsterdamse Bos en in het weekend op P-Raadhuis en Doorweg en van daaruit naar het park lopen. Tijdens de volle bloei kan men ook parkeren op het terrein Land van Bosse in het Amsterdamse Bos. Het is zo’n 15 minuten lopen naar het Bloesempark.

– Scooters en motoren kunnen gestald worden op tijdelijke verharding langs de Burgemeester  A. Colijnweg ter hoogte van het verlengde van de Bleekerskade.

– Parkeren van auto’s of motoren in de bermen of op/langs de weg is niet toegestaan. Daartegen zal worden opgetreden.

– Gehandicaptenparkeren: Langs de Burgemeester A. Colijnweg komen 4 (tijdelijke) gehandicaptenparkeerplaatsen op de hoogte van de Bleekerskade voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart.

– Geen open vuur, barbecues, paarden en honden i.v.m. veiligheid bezoekers

– Opruimen a.u.b. Zijn de afvalbakken vol, neem het vuil dan mee naar huis.

1 REACTIE

  1. Jammer, indertijd had die Japanse Damesclub dit park aan de gehele Amstelveense bevolking aangeboden. Nu is de opening enkel voor genodigde Japanse en Nederlandse zakenbobo’s en vervolgens kan men er ook nog bier zuipen en picknickmanden kopen. Zo gaat het verfijnde element van de Japanse cultuur er toch af? Dat de commercie in andere delen van onze gemeente hierop in haakt moeten ze zelf weten. Staat de Japanse gemeenschap als geheel hier zelf eigenlijk achter?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.