Als de gemeenteraad het advies van de Commissie Bezwaarschriften overneemt over de invoering van betaald parkeren, stappen 200 bewoners van Keizer Karelpark Oost naar de rechter. Dat kondigde namens hen Bernadette Verheggen aan als inspreker bij de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN). Zij had eerder een bezwaarschrift tegen betaald parkeren ten zuiden van de A9 ingediend, dat zij eerst zou mogen verdedigen in een hoorzitting, waarvan later weer werd afgezien, omdat het bezwaarschrift ‘niet ontvankelijk’ werd verklaard.

“En achteraf gezien had de gemeente mij ook de uitnodiging voor een hoorzitting niet mogen zenden. De gemeente was “abuis” geweest, zo meldde de secretaris van de bezwaarschriftencommissie”, zei Verheggen. Maar volgens haar was de gemeente helemaal niet abuis geweest. “Ons bezwaarschrift had wel degelijk ontvankelijk moeten worden verklaard.”

Bestuursrecht

Het raadsbesluit van eind vorig jaar bepaalt onder meer dat betaald parkeren wordt ingevoerd in drie gebieden: Uilenstede, Troelstralaan e.o. en Ouderkerkerlaan e.o. Dat is gericht op een publieksrechtelijke rechtshandeling, vond Verheggen. “Dit deel van het besluit en de toelichting hierop in de raadsvoordracht, dient met andere woorden dus wel degelijk aangemerkt te worden als een besluit, zoals bedoeld in artikel 1: lid 3 van de Algemene Wet Bestuursrecht. Kortom, een besluit waartegen bezwaar en beroep openstaat.”

Blauwe zône

De omwonenden hebben, als direct belanghebbenden, bezwaar is tegen betaald parkeren bij de Ouderkerkerlaan gemaakt en dat had, in tegenstelling tot het advies van de betreffende ambtelijke commissie, ontvankelijk moeten worden verklaard, zei de inspreekster. Zij en andere bewoners hebben naar haar zeggen gezien dat vóór fietsenwinkel Van Rietschoten aan het Keizer Karelplein de blauwe parkeerzône is uitgebreid en rond de Ouderkerkerlaan de noodzakelijke bebording is aangebracht in kader van betaald parkeren. “Wij vinden dit voorbarige maatregelen.” Die tonen weinig gemeentelijk respect voor bewoners en de eigen gemeentelijke procedures inzake bezwaar en beroep, vind ze. “Wij dringen er dan ook op aan dat de gemeente deze voorbereidende werkzaamheden onmiddellijk stopt, totdat de bezwaar- en beroepsprocedure inzake betaald parkeren rond de Ouderkerkerlaan volledig en definitief is afgerond.”

Direct belang

Volgens Verheggen neemt de parkeerdruk in KKP Oost door het betaald parkeren aan de Ouderkerkerlaan toe. Blijkens een brief van de gemeente, waarin die daartegen waarschuwt, vindt die dat blijkbaar ook, zegt ze. “Met andere woorden, in die brief onderkent de gemeente zelf al dat betaald parkeren rond de Ouderkerkerlaan effect gaat krijgen op de parkeersituatie in de directe omgeving, Wij hebben dus direct belang bij dit besluit. Zonder direct belang kan je namelijk geen bezwaar aantekenen of in beroep gaan.”
Volgens SP-fractieleider Adriaans is in heel het traject (opnieuw) de communicatie niet goed gegaan, waardoor burgers zorgen hebben en nu de juridische weg ingaan. Intussen was geen enkele politieke partij voornemens af te wijken van het advies van de Commissie Bezwaarschriften en besloot de raadscommissie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.