Kandidaten uit twaalf verschillende partijen doen mee aan de verkiezingen voor het uit dertig leden bestaande algemeen bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dat zijn VVD, PvdA, Water Natuurlijk, Partij voor de Dieren, CDA, De Groenen, 50 Plus, Socialistische Waterschapsvereniging, Forum Duurzaam Effectief Waterschap, Republikeinse Politieke Partij, Queer en ChristenUnie.

Sander Mager (rechts) met lijstduwer Boris van der Ham

Sander Mager, voormalig fractievoorzitter in de Amstelveense gemeenteraad voor GroenLinks en directeur van Jazz in het Dorp, is lijsttrekker van Water Natuurlijk (WN). De partij in het waterschap is opgericht door GroenLinks en D66, beide strijdend voor de honderden (zo niet duizend) miljarden kostende klimaatmaatregelen, verdedigen ook in het bestuur van het waterschap dat standpunt. Het waterschap is relevanter dan ooit, vindt WN. Elke partij mag daar dan voorstander van droge voeten zijn, maar Mager zegt dat het gaat om de aanpak van klimaatverandering, bodemdaling, verdroging en verlies van biodiversiteit en waterkwaliteit. En daarvoor men volgens hem bij zijn club wezen, die nu drie zetels van het algemeen bestuur heeft.

Natuurvriendelijk

Water Natuurlijk kiest voor ‘maximaal duurzame, klimaatrobuuste en natuurvriendelijke oplossingen’, zegt zij. Andere partijen zijn naar haar mening meer op het agrarische belang gericht of willen de voor het waterschap gemakkelijkst technisch haalbare oplossingen. WN houdt vol onafhankelijk te zijn, maar is natuurlijk gebonden aan de standpunten van GroenLinks en D66. Die zien in hogere lasten voor iedereen geen probleem, maar een partij als Forum Duurzaam Effectief Waterschap wil dat de burger niets meet moet gaan betalen aan het waterschap.

Borging

Overigens is een aantal zetels in het bestuur van het schap, zonder verkiezingen, al geborgd. De boeren leveren drie vaste zetels via LTO, bedrijven een zelfde aantal via de Kamer van Koophandel en één zetel gaat naar de Natuurbeheerders, in de vullen door de Vereniging van Bos- en natuurterreineigenaren (VBNE).

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.