Dat in politieke kring niet eenduidig wordt gedacht over grien en het milieu, bleek tijdens de vorige week gehouden debatavond, georganiseerd door Stichting Beschermers Amstelland met het oog op de naderende provinciale verkiezingen.

Amstelland is nu nog de ‘groene long’ van Amsterdam, maar als we niet oppassen wordt die groene long langzaam maar zeker opgeofferd aan de omliggende gemeenten, die op zoek zijn naar plekken om nieuwe woningen te kunnen bouwen, was de boodschap van de stichting. Daar was eigenlijk iedereen het wel mee eens, maar er waren dan ook voornamelijk vertegenwoordigers van organisaties die zich inzetten voor natuurbehoud, zoals Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en IVN. Maar bij politici van diverse partijen – zoals wethouders van Amstelveen en Ouder-Amstel en statenleden – landde het toch enigszins divers. De avond werd strak geleid door Andrea van Pol, bekend van het radioprogramma Vroege Vogels.

Weidevogels

Woningbouw aan de randen van Amstelland is voor de VVD wel bespreekbaar, andere partijen gruwen daarvan. De Partij voor de Dieren wil wel groene graslanden, maar dan zónder koeien er op. En de SP vindt dat iedereen eigenlijk vóór behoud van het groene Amstelland moet zijn en de bescherming van de daar broedende weidevogels. Overigens is het wat dat betreft in Amstelland nog niet zo erg gesteld als in andere delen van Noord-Holland.

Ook de boeren kwamen aan het woord. Die willen best verduurzamen, maar daar moet dan wel een financiële tegemoetkoming tegenover staan. De natuurorganisaties hebben overigens een manifest over de zaak  opgesteld. Het is in te zien via website van de Beschermers Amstelland:

https://www.beschermersamstelland.nl/single-post/2017/12/06/WIJ-STAAN-VOOR-AMSTELLAND—Manifest

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.