Omdat de Zwanenburgbaan zes weken buiten gebruik is voor groot onderhoud zal de voor Amstelveen Noord meer geluidshinder opleverende Buitenveldertbaan van zondagochtend 10 maart tot zondagavond 21 april vaker worden gebruikt.

Schiphol meldt dat het nodig is wegens geplande onderhoudswerkzaamheden aan de Zwanenburgbaan, waardoor die niet beschikbaar is voor vliegverkeer. Daardoor volgen de vliegtuigen andere routes van en naar Schiphol. Om deze periode niet langer dan strikt noodzakelijk te laten duren, voert Schiphol gelijktijdig verschillende werkzaamheden aan baan, rijbanen, markering en verlichting uit.

Aalsmeerbaan

Door de buitengebruikstelling van de Zwanenburgbaan zal het vliegverkeer tijdens de werkzaamheden, afhankelijk van de weersomstandigheden, dus vaker de vliegroutes van de Buitenveldertbaan gebruiken. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat vliegtuigen in de nachtelijke uren de Aalsmeerbaan gebruiken.

Met de gemeente Aalsmeer en bewonersverenigingen heeft Schiphol afgesproken dat de Aalsmeerbaan alleen wordt ingezet als de Kaagbaan niet inzetbaar is vanwege weersomstandigheden. Naar verwachting komt dit niet meer dan één tot twee keer voor.

Voor het afwijkend baangebruik heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een ontheffing verleend. Na afloop van het groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan zijn er op tien nachten in de periode van 21 april tot en met 9 mei veegwerkzaamheden gepland. Het effect van deze werkzaamheden op het baangebruik is naar verwachting minimaal aangezien de Zwanenburgbaan niet frequent gebruikt wordt in de nacht.

Werkzaamheden

Tijdens het groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan vernieuwt Schiphol het asfalt, markeringen, verlichting en bekabeling. Waar mogelijk wordt baanverlichting vervangen door duurzame LED-verlichting. Schiphol voert de werkzaamheden uit in samenwerking met Heijmans. Zo’n 200 medewerkers werken in verschillende ploegen 24 uur per dag om te zorgen dat de Zwanenburgbaan niet langer dan strikt noodzakelijk buiten gebruik is.

Bewoners met vragen

Het geplande onderhoud voor 2019 is begin dit jaar aangekondigd op de website van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). Omwonenden die gevolgen ondervinden van afwijkend baangebruik en tijdelijke andere vliegroutes tijdens de onderhoudswerkzaamheden ontvangen een brief van Schiphol.

Voor meer informatie of vragen over het vliegverkeer tijdens de werkzaamheden kunnen omwonenden contact opnemen met BAS. Dat is het informatie- en klachtencentrum over het vliegverkeer van, naar en op Schiphol. Dit kan via telefoonnummer 020-6015555 of het raadplegen van de website. BAS stuurt ook een mail met informatie over de werkzaamheden aan alle bewoners die eerder hebben laten op de hoogte te willen blijven. Onder invloed van het weer en operationele verstoringen kan de planning veranderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.