Dinsdag (5 maart) gaan ‘jonge ondernemers’ hun plannen presenteren aan de Rabobank. Zij zijn leerlingen van Panta Rhei. Het is de bedoeling dat zij van de Rabobank een microkrediet proberen te bemachtigen om een bedrijf op te zetten.

Met de winst daarvan steunen zij ondernemers in ontwikkelingslanden. “Dat is precies de reden waarom wij dit project blijven steunen: alle thema’s die Rabobank Amstel en Vecht belangrijk vindt, worden geraakt”, zegt directeur Uğur Pekdemir van die regionale Rabobank en in jurylid.

Day for Change

Jongeren die hier de auto van de buurman wassen, kunnen het begin zijn van een taxibedrijf in Kenia, zegt de school. Zo werkt Day for Change. In samenwerking met Rabobank Amstel en Vecht laat Stichting Day for Change leerlingen van Scholengemeenschap Panta Rhei aan Pandora op een speelse en ondernemende manier kennis maken met ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld.

Ter voorbereiding op de pitches assisteerden Amstelveense ondernemers de leerlingen o.a. bij het nadenken over hun bedrijfsideeën. Een aantal van de ondernemers zien de leerlingen weer terug in de ‘kredietcommissie’ op de Rabobank.

Loogman

Bedrijven en organisaties die meewerken zijn WinWinWerkt.nl, AM match, Jumpstart (Loogman Groep), Vrijwilligerscentrale Amstelland en Sparkholder (beste startup bij Ondernemer van het Jaar verkiezing Amstelveen). Naast de ondernemers nemen ook medewerkers van de Rabobank en Day for Change plaats in de commissie.

De ‘kredietcommissie’ beslist hoeveel microkrediet elk bedrijf ontvangt. De plannen worden beloond met een microkrediet van maximaal € 50. Hierna gaan de leerlingen daadwerkelijk hun ondernemingen runnen. Op woensdag 5 juni sluiten de leerlingen middels een informatiemarkt de actie af en blijkt hoeveel geld de leerlingen hebben verdiend voor het goede doel: een groep vrouwen in India die van Day for Change een lening krijgt om hun bedrijfjes uit te breiden. Stichting Day for Change

Microkrediet

Jaarlijks bereikt Day for Change zo’n 6000 leerlingen. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van € 19.000,- microkrediet bijna € 75.000,- weten te maken. Dit geld werd door Day for Change geïnvesteerd in leningen o.a. voor de aanschaf van een tractor door een groep boerinnen in Oeganda en extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja. Day for Change is in 2006 opgericht en zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Toegankelijk voor iedereen. Goed voor mens, dier en de planeet. (Duurzaam) ondernemerschap en inclusive finance staan daarbij centraal. Door de Day for Change Actie leren jongeren dat ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.

www.dayforchange.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.