De Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk, een Rijksmonument uit 1614 met monumentale marmeren zerken, houdt weer zogenaamde vrijwilligersdagen op de woensdagen 6 en 20 maart. Men kan dan weer vrijwillig komen helpen met het onderhoud van de zerken en zo.

De zerken vertellen de rijke en bewogen geschiedenis van de Portugese Joden die zich begin 17e eeuw in ons land vestigden. Op de vrijwilligersdagen kan men een dag, een ochtend, een middag of een paar uur onder begeleiding komen helpen met het onderhoud. De financiering van het jaarlijks onderhoud van het 4 ha grote terrein is een punt van zorg. De steun van een ieder die Beth Haim een goed hart toedraagt blijft onontbeerlijk om de begraafplaats toegankelijk te houden voor een breed publiek, meldt de beherende stichting.

Lunch

Die zorgt voor gereedschap en materiaal en omstreeks 13.00 uur staat er een kosjere lunch klaar in het Vegahuis. Men hoeft niets mee te nemen. Aanbevolen wordt regenlaarzen of stevige schoenen aan te doen, want het terrein kan hier en daar drassig zijn. Ook wordt het op prijs gesteld als de mannen hun hoofd bedekken met bijvoorbeeld een pet of muts.

Zerken

Van de deelnemers wordt hulp verwacht bij schoonmaken van zerken, maaien van de strook langs de sloot Julianalaan, uitdiepen van greppels op de begraafplaats, takken verzamelen en verwerken in houtrillen, onkruid vrijmaken van de haagvoet, schoonmaken van zichtas op zerkenveld, stamschot verwijderen van knotbomen, hedera verwijderen uit bomen, onkruid vrijmaken van klinkerverharding, opslag van bomen verwijderen in natuurontwikkeling, schoonmaken van banken, trappen, hekken, poorten, bruggen en vlonders, alsmede schoonmaken van het oorlogsmonument.

Men wordt verzocht zijn komst aan te kondigen met vermelding van de tijd dat men denkt te komen via info@bethhaim.nl. Vooral voor de lunch is dat erg handig. Men is welkom van 08.30 uur tot zonsondergang. De ingang ligt aan Kerkstraat 10.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.