Ooit was het de Jan Ligthartschool, tegenwoordig een kunstenaarscentrum (met ateliers voor diverse lokale schilders) en sinds donderdag ook gemeentelijk monument.  Burgemeester Bas Eenhoorn tekende in het gebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 tijdens een feestelijke bijeenkomst het aanwijsbesluit waarmee de monumentale status is vastgelegd.

“Het is goed dat het verleden van Amstelveen eindelijk op de kaart staat,” zei wethouder Herbert Raat (Welstand en Monumenten), die zich al jarenlang inspant voor behoud van het culturele en historische erfgoed va de stad. “Niet langer alleen vooruit kijken, maar onze historie de aandacht geven die het verdient”, noemde hij het zelf. “Het is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest. We waren vooral bezig met nieuwbouw. Maar mede door het behouden van historische gebouwen kunnen we onze kinderen en kleinkinderen vertellen over de Amstelveense geschiedenis.”

Vlnr: Raat, Eenhoorn en Petiet

Jan Ligthartschool

In het oude schoolgebouw zat voorheen dus de openbare basisschool Jan Ligthart. De school is gebouwd in 1953 naar ontwerp van architect H.L. Mens en draagt de typische vorm van wederopbouw-scholenbouw. Een zogeheten ‘halschool’, met de klaslokalen rond een grote centrale, waardoor lange gangen ontbreken. Dit ontwerp was een uiting van de veranderende naoorlogse, maatschappelijke ideeën waarbij het samenbrengen en herstellen van de gemeenschap centraal stond. Tegenwoordig vindt men er onder de naam ‘Ateliers 2005’ de werkplaatsen van diverse Amstelveense kunstenaars.

Meldpunt Monumenten

Van eind juni tot half november kon iedereen een mogelijk monument melden via Meldpunt Monumenten, naar aanleiding van een door raadslid Ewa Petiet van Burgerbelangen (bbA) ingediende motie in de gemeenteraad. De gemeente ontving 72 meldingen met de Van Weerden Poelmanlaan als grote winnaar. Dit gebouw werd 24 keer ingediend. Onder de inzendingen verlootte de gemeente tien keer het boek ‘De Monumenten van Amstelveen’, dat de winnaars tijdens de feestelijke bijeenkomst kregen.

Overige inzendingen

De overige inzendingen zijn voorgelegd aan de Vereniging Historisch Amstelveen. Die komt binnenkort met een aanbevelingslijst. Daarna stelt de onafhankelijke Erfgoedcommissie van de stichting Mooi Noord-Holland hieruit een lijst samen van monumentwaardige gebouwen of objecten, die wordt vervolgens voorgelegd aan het college.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.