Nadat onderwijs- en jeugdwethouder Frank Berkhout een ingepakt exemplaar ervan aan kinderburgemeester Jara Zurr had overhandigd, deelden beiden het boek ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ uit aan leerlingen van groep 8 van de brede school Omnibus (foto). Die waren donderdag op bezoek bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadshart om te helpen in Amstelveen de landelijke campagne “Geef een boek cadeau” te starten.

Overal in het land krijgen kinderen dat boek van Thea Beckman. De hoofdfiguur Dolf daarin is overigens een Amstelveense jongen. “Goed voor de stadspromotie”, vond Berkhout. Maar de bedoelingen van de actie zijn zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen, vertelde medewerkster Ada Ruiter van Venstra. Met dat streven was de wethouder het volmondig eens. Voor het derde jaar op rij werkt de gemeente aan de campagne mee door op alle scholen het boek te laten uitdelen aan alle leerlingen. In de boeken vindt men dan ook een door Berkhout ondertekende bladwijzer, waarop staat dat de gemeente het boek geeft, omdat lezen ‘leuk en belangrijk voor de toekomst’ van de kinderen is.

1212

Overigens kunnen klanten bij aankoop van een boek en ook één cadeau geven voor de prijs van € 2,50. Onder meer de Voedselbank krijgt die exemplaren. Maar de koper kan ook voor een andere instelling of persoon kiezen.

De wethouder zei dat kinderen door te lezen veel kunnen leren. De Amstelveense Dolf geeft zich in het boek op als proefkonijn en zal door een soort tijdmachine naar de Middeleeuwen worden teruggeflitst, maar komt door een fout in 1212 terecht en maakt een Kinderkruistocht mee. Het werk van Thea Beckman, uitgegeven door Lemniscaat, is bekroond met de Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek.

Voetbal

Berkhout vroeg aan de leerlingen van Omnibus, naar aanleiding van het boek, waar die wel eens in de geschiedenis naar terug wilden om daar een blik in te werpen. Er kwamen antwoorden als ‘Mijn geboorte’, de gouden eeuw en het begin van de wereld, door Berkhout vertaald met de oerknal. Zelf zou hij wel eens terug willen naar 1988. “Toen wonnen we nog eens een voetbalwedstrijd en in dat jaar werd Nederland Europees kampioen”, zei hij.

In het cadeauboek raakt Dolf verbijsterd door de zingende kinderen die naar het Heilige Land trekken om dat met hun blote handen te bevrijden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.