Dinsdag (12 februari) hebben betrokken inwoners in aanwezigheid van de wethouders voor Zorg en Wonen, respectievelijk Marijn van Ballegooijen en Rob Ellermeijer, een Automatische Externe Defibrillator(AED) onthuld bij de Van der Veerelaan. Die was door de inwoners zelf aangeschaft. De gemeente gaf er wel een subsidie voor. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. 

In de gemeenteraad heeft Esther Veenboer, een PvdA-partijgenote van Marijn van Ballegooijen, aan de orde gesteld hoe het moet in minder draagkrachtige wijken. Want er blijft natuurlijk een fors bedrag door de inwoners zelf te betalen. “Wij denken na over die problematiek”, reageerde de wethouder namens B&W op de vraag van Veenboer.

Zes minuten

De gemeente vindt het belangrijk dat er veel AED’s beschikbaar zijn in de openbare ruimte, zei Van Ballegooijen dinsdag. “Dat is vooral de eerste zes minuten belangrijk bij een hartstilstand. Daarom kunnen inwoners en maatschappelijke organisaties subsidie aanvragen voor een AED en /

of buitenkast. Bedrijven kunnen voor een buitenkast subsidie vragen. De gemeente heeft in 2018 al 16 subsidieaanvragen voor een AED ontvangen. Maar er kunnen er altijd meer AED’s bij.”

’s Avonds

Rob Ellermeijer zei dat een goede bereikbaarheid van de AED’s levens kan redden. “Veel van de AED’s zijn buiten kantoortijd niet bereikbaar omdat ze bijvoorbeeld in winkels, wijkcentra en gemeentehuis hangen. Daarom juichen we dit soort initiatieven van inwoners van harte toe.”

Voorbeeld
Raadslid Esther Veenboer was ook bij de onthulling aan de Van der Veerelaan. In het verleden heeft zij, samen met Rob Ellermeijer (VVD) en toen nog raadslid, vragen gesteld over de mogelijkheden voor subsidie voor AED’s.
George Rasker, een van de inwoners die het initiatief namen: “Wij vinden het belangrijk dat we in deze buurt een AED hebben die voor iedereen beschikbaar is, ook na kantoortijden. Wij hopen dat andere buurten ons voorbeeld volgen.”

De AED wordt onder andere aangeboden via www.buurtaed.nl. Hier kunnen mensen een geldinzamelingsactie starten voor het kopen van AED. De kosten hiervoor zijn € 1.575,05. Er lopen dit jaar al weer verschillende initiatieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.