Van het om gezondheidsredenen scheidende raadslid Tim Lechner van Actief voor Amstelveen (AVA) nam de gemeenteraad woensdag afscheid. Zijn opvolger als fractievoorzitter is Michel Becker, die eerder burgerraadslid was (wel lid van een raadscommissie, maar niet van de raad) en voorzitter van de lokale partij. Hoewel het er eerst op leek dat door de wisseling AVA niet in de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester zou zijn vertegenwoordigd, komt Becker daar nu wel in.

Lechner was, voordat hij vorig jaar AVA oprichtte, al kind aan huis in het gemeentehuis,

Tim Lechner

memoreerde burgemeester Bas Eenhoorn. Voorheen was hij achtereenvolgens raadslid voor de VVD, vervolgens voorzitter van de plaatselijke ouderenpartij (OCA) en sterk (ook politiek) betrokken bij de lokale omroep RTVA. Eenhoorn constateerde door de oprichting van AVA een nog meer toegenomen politieke fragmentatie. Sommigen vragen zich af of dat nou wel moet, anderen juichen dat toe, constateerde Eenhoorn.

Eigenwijs

Beëdiging Michel Becker

Hij noemde Lechner ‘sterk in verbinding’ en dichtte hem een zekere mate van eigenwijsheid en eigengereidheid toe. Een man die gaat voor eigen ideeën. “Je wist hoe het allemaal werkt”, zei de burgemeester tegen het scheidende raadslid, die volgens hem ook gevoel voor publiciteit heeft. “Het is wel jammer dat we je in de raad moeten gaan missen, maar je gezondheid gaat voor. Wij zien liever een gezonde Tim om ons heen.” In wezen wisselen Becker en Lechner van positie in de partij. De laatste wordt er nu voorzitter van.

Burgerraadslid

Behalve Becker als raadslid werd – als diens opvolger – ook secretaris Ben Westendorp van AVA geïnstalleerd als burgerraadslid, als opvolger van Becker. Het leek er eerst op dat de partij krachtens de wetgeving op dat punt geen deel zou uitmaken van de vertrouwenscommissie, die in het geheim oordeelt over de sollicitaties voor het ambt van burgemeester en daarna met een voordracht aan de raad komt. Eenhoorn zei dat het ‘onder bepaalde voorwaarden’ toch wel mogelijk is Becker tot de vertrouwenscommissie toe te laten. Hij heeft dat ook met de commissaris van de Koning besproken. De raad ging akkoord met de benoeming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.