Met SP en GroenLinks tegen ging de gemeenteraad akkoord met de bouw van 139 appartementen en negen eengezinswoningen op het terrein van het kantoorgebouw van Hewlett Packard aan de Startbaan. De kritiek van de tegenstemmende fracties was dat er te weinig betaalbare appartementen worden gerealiseerd en helemaal niets in de sociale huursector.

Bert de Pijper. Foto: amstelveenweb.com

De ChristenUnie kon zich wel met het voorstel van B&W – een Startnotitie voor de bouw – verenigen, maar had ook liever gezien dat er meer in de goedkope sector uit was gesleept. Bert de Pijper van die partij bleek moeite te hebben met de blijdschap van coalitiepartij PvdA over de bouw, omdat die zich de laatste tijd weer veel (zoals vanouds) uitspreekt voor betaalbare woningen.

Thuiskomen

De Pijper vond het wel goed nieuws dat er woonruimte bij komt en dat er in de hoogte

Arnout van den Bosch

wordt gebouwd, maar zei minder te spreken te zijn over de verhouding tussen hoge en lage huur in het segment middelbare huurwoningen. In dat segment wordt de helft gebouwd, waarvan niet meer dan weer de helft (25% van het totaal dus) in de lage categorie komt. De Pijper vroeg zich af of de PvdA binnen de coalitie (gevormd met VVD en D66) niet krachtiger heeft gepleit voor lage huren. “Zij komt nu met een mooi verhaal, maar waarom heeft zij er niet op aangedrongen terug te gaan naar de projectontwikkelaar met de vraag of er niet meer in de goedkope sector kan worden gebouwd. En waarom niet gezegd: Hier kan ik niet me thuis komen”, zei hij. “Wat doet dit project nou werkelijk ten aanzien van de lange wachtlijsten.” Van de PvdA kwam geen duidelijk antwoord en raadslid Arnout van den Bosch beperkte zich tot het uitspreken van zijn opperste blijdschap met het project.

Contrast

Lennart de Looze (GroenLinks)

Die vreugde, ook uitgesproken door de andere coalitiepartijen (D66 en VVD), deelden SP en GroenLinks dus niet. Lennart de Looze van die laatste fractie constateerde dat B&W iets voorstellen via de Startnotitie dat in schril contrast is met beloften in hun eigen coalitieakkoord. “Dit is het zoveelste project waarin vooral dure woningen worden gebouwd”, zei hij. Driekwart van het totale aantal woningen aan de Startbaan valt dat volgens hem onder. “Dit project biedt geen enkele hoop voor woningzoekenden. Alle hoop is voor hen vervlogen.”

‘Los project’

Volgens SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans is er van de door B&W beleden doorstroming

Patrick Adriaans

op de woningmarkt in de praktijk geen of nauwelijks sprake. Ook de ChristenUnie had daar twijfels over. Maar Van den Bosch betoogde dat de PvdA heel blij is met het door B&W, steunend op een politieke coalitie,  gevoerde woonbeleid. In het geval van de Startbaan gaat het naar zijn mening om een ‘los’ project. Dat is iets anders dan een compleet nieuwe woonwijk, waarvoor de gemeente de kaders vaststelt. Overigens wordt de Scheg de laatste woonwijk de zij kan bouwen, als de Bovenkerkerpolder groen moet blijven. En er komt een woon-werkwijkje op het Bedrijventerrein Legmeer. In wijken staat de PvdA een gemengde samenleving voor, zei Van den Bosch. Het betekent dus lage huur-  naast dure huur- en koopwoningen.

IJzer

Ruud Kootker

Ook fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen (bbA) juichte de door B&W voorgestelde plannen van harte toe. Men kan nu eenmaal geen ijzer met handen breken op de woningmarkt, zei hij. Volgens hem heeft het college van B&W een duidelijke keuze gemaakt. En het is naar zijn mening irreëel te geloven dat het woningprobleem is op te lossen.

Dat de bouw aan de Startbaan maar voor een kwart in lage huur voorziet, gaf wethouder Floor Gordon wel toe. Maar het project liep al toen dit college van B&W aantrad, zei ze ter verdediging. Zij werkt hard aan verandering van het woonbeleid, voegde ze er aan toe.

2 REACTIES

  1. Wanneer trekken de CU en de PvdA nu eens echte conclusies uit hun met de mond beleden idealen dmv hun stemgedrag ? En waar is AVA in dit hele verhaal? Ze vallen nu wel door de mand met hun verhaal van woningen voor alle Amstelveners.
    De links liberalen onderscheiden zich in niets van de VVD alhier. Ze zijn net zo conservatief als zij, want ze zijn noch liberaal noch links of sociaal. Enkel het geld telt .

    • Een leuk voorbeeld zijn die miljoenenkavels waarop 5 ( sic!) stadsvilla’s gebouwd worden in de Middenwaard. Zo groot dat er daar wel ruimte was voor 50 of 60 appartementen in de lagere sector! En waar wordt de presentatie gehouden? In het voormalige politiebureau waar nu een lokale VVD bobo is gevestigd met een restaurant. Kan die ook nog een graantje meepikken! Men zorgt goed voor elkaar in deze kringen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.