De kans bestaat dat de gemeente Obuda in Hongarije (deel van Boedapest) en Woking in Engeland als partnersteden schrapt. Zij gaat dan alleen door met Tempelhof-Schöneberg (Berlijn) en Villa El Salvador (VES) in Peru. B&W hebben dat als een van de opties voorgelegd aan de gemeenteraad. Andere opties zijn als bij het oude houden op het gebied van de relatie met partnersteden of de internationale samenwerking niet langer beperken tot partnersteden maar internationale samenwerkingsverbanden zoeken.

Bert de Pijper

In de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) ging het donderdag onder meer over hulp bieden aan mensen of economische motieven. Bert de Pijper van de ChristenUnie koos vooral voor het eerste en wat hem betreft mogen Obuda en Woking afvallen.  Daarin kreeg hij steun van de SP. Patrick Adriaans van die fractie zei dat er nu eenmaal goede vrienden, verre vrienden en vage kennissen bestaan. Hij zal de goede vrienden vooral in VES en Tempelhof. “Het gaat om mensen en niet om business”, vond ook Ties Eigenhuis van het CDA. En hij vond het kennelijk een beetje laakbaar dat sommige fracties menen dat banden met andere steden wel wat moeten opleveren voor Amstelveen.

Burgerbelangen (bbA) constateerde dat in de internationale contacten te weinig gebruik

Remco Snioek

van de digitale wegen wordt gemaakt, waarmee Amstelveen zich zou kunnen profileren, en de VVD vond het voorlegde stuk nogal wollig. Remco Snoek van die fractie zei het erg lastig te vinden enige meerwaarde e zien voor Amstelveen in de internationale samenwerking. Hij wilde andersoortige samenwerkingsverbanden dan partnersteden niet uitsluiten en zag meer in flexibele netwerken. Die vorm zag ook raadslid Zuidbroek van D66, waarbij hij de nadruk wilde leggen op steden binnen de EU. Ook GroenLinks pleitte voor banden met steden in Europa, zoals Madrid, Parijs en Kopenhagen. D66 ziet wel heil in uitwisselingsprogramma’s voor scholieren.

Amendement

Bas Eenhoorn

Burgemeester Bas Eenhoorn constateerde een ‘lichte neiging” bij de lokale politiek voor het alleen doorgaan met VES en Tempelhof, zij het met enkele aanvullingen op het gebied van de internationale samenwerking. “Wij wachten met spanning af hoe het in de gemeenteraad zal aflopen”, zei hij. De coalitie is voornemens met een amendement te komen.

Overigens beperkt internationale samenwerking zich niet tot partnersteden. De Pijper constateerde dat leden van B&W geregeld naar het buitenland reizen. Zij gaan bijvoorbeeld naar Japan, om – naar zij zeggen – zaken te doen in het voordeel van Amstelveen. En dat staat dan weer haaks op wat raadslid Veenboer van de PvdA erover zei: “Het gaat niet om wat het ons oplevert.” In dat verband is VES, gebouwd op een vuilnisbelt, een stad waar veel valt aan te dragen, wat – bijvoorbeeld op het gebied van afval – ook door de gemeente is gedaan. Het ziet er naar uit dat men naast het in stand houden van de band met die stad flexibel ook andere banden aangaat.

Foto boven: Overzicht VES. Foto: amstelveenweb.com

2 REACTIES

  1. Wat een gotspe dat Amstelveen denkt op het gebied van afvalinzameling als voorbeeld te kunnen dienen voor andere steden. Het is hier een zooitje. Ik zal Johan Bos weer een paar foto’s sturen. Die kan hij als waarschuwing doorsturen naar Villa El Salvador. Daar zit het afval onder de grond maar hier ligt het op straat naast overvolle afvalcontainers. Weg met die pasjes en vaker legen.

  2. Bert de Pijper constateerde in zijn bijdrage dat de stedenband al zo’n 7 jaar niet op de agenda heeft gestaan en er dus ook niet naar omgekeken is. Merkwaardig dat dan nu vrijwel de gehele raad opeens roept hoe waardevol het kan zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.