B&W zijn bereid het Amsterdamse project ‘Onder de Pannen’ te onderzoeken op geschiktheid voor Amstelveen. Dat antwoordde wethouder Rob Ellermeijer van Wonen woensdagavond in de raadscommissie Burgers en Samenleving op een vraag van SP-vertegenwoordigster Wil Roode.

Wil Roode

In Amsterdam kunnen via ‘Onder de Pannen’ van de organisatie De Regenboog, met medewerking van de gemeente, bijstandsgerechtigden iets bij verdienen door kamers aan daklozen te verhuren. Extra inkomen zonder hun bijstand te verliezen dus. Of zoiets ook in Amstelveen niet kan, vroeg Roode.

Verordening

Woningdelen en onderverhuur (zogenoemd hospitaverhuur) is dankzij  een nieuwe huisvestingsverordening wel mogelijk, maar dat geldt niet voor sociale huurwoningen, waarin de meeste bijstandsgerechtigden zitten. Maar volgens Ellermeijer moeten de betrokkenen praten met de eigenaar, in dit geval vooral met de corporatie Eigen Haard. Het is volgens Ellermeijer overigens de vraag hoe neveninkomsten zich verhouden tot de Participatiewet. Maar hij gaat graag met Roode mee naar het project in Amsterdam, om te zien hoe het werkt?

Twee kanten

Rob Ellermeijer

Het was trouwens niet de eerste vraag over de zogenoemde economische daklozen. Samen met de PvdA stelde de SP eerder schriftelijke vragen over hen. Maar uit de antwoorden kreeg de SP de indruk date gemeente zelfredzame daklozen wel noodopvang verschaft via slechts vier eigen appartementen en anderen niet. Die moeten het als het ware zelf maar uitzoeken en kunnen zich desnoods in Amsterdam melden. Dat zou anders worden met een Amstelveens ‘Onder de Pannen’ project. “Het mes kan zodoende aan twee kanten snijden”, denkt Roode. “Acuut woningzoekende kan worden geholpen aan een kamer en een bijstandsgerechtigde  kan wat bijverdienen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.