Die adviesraad voor cultuur wordt, hoewel wethouder Herbert Raat bij zijn vergaderingen zit, heus wel een onafhankelijk orgaan. Dat antwoordde wethouder Rob Ellermeijer bij ontstentenis van Raat op toch wel enige bevreesde vragen omtrent die onafhankelijkheid van raadslid Marga van Herteryck van Burgerbelangen (bbA), woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving.

Marga van Herteryck

Hoe kan een onafhankelijk advies tot stand komen als de cultuurwethouder zelf deel uitmaakt van die adviesraad, wilde zijn weten. Adviseert Raat dan niet zichzelf, met een verwijzing naar en adviesrorgaan?

Geen invloed

Nee, zei Ellermeijer. Die raad bestaat uit deskundigen, komt één keer per jaar bijeen en de wethouder zit er alleen bij. Hij maakt geen deel uit van de club, die trouwens geheel nieuw is voor Amstelveen, liet Ellermeijer weten. “Alle leden kunnen een persoonlijke mening geven. De wethouder is alleen toehoorder, maar heeft geen invloed op het advies dat naar de gemeente komt.”

Helemaal ten diepste geloven, deden niet alle fracties dat blijkbaar. Raadslid Casadei van

Stieneke Kruijer

de SP kon zich het totale gebrek aan invloed moeilijk voorstellen. En Stieneke Kruijer (GroenLinks) wilde nog wel even weten ook de gemeenteraad het advies te zien krijgt.

Voldoende?

In een Persbericht deelde de gemeente mee dat per 1 januari een onafhankelijke Amstelveense Adviesraad voor Cultuur (AAC) is ingesteld die meedenkt over nieuw lokaal cultuurbeleid, waarin B&W een kwaliteitsslag willen maken. Volgens Herteryck is het ook zeer de vraag of een vergadering van één keer per jaar wel in een gedegen advies kan voorzien.

 

6 REACTIES

 1. Toe nou, Rob, je denkt toch niet dat je de goegemeente wijs kunt maken, dat een commissie waar Raat in zit onafhankelijk is? Dat geloven zelfs zijn medestanders niet!
  En dan 1 per jaar samenkomen om een gedegen advies te geven. Kan toch niet.
  En wie zijn die deskundigen? Dezelfden die dat rectaal gedrocht op het Stadshart hebben goedgekeurd ?

 2. Dus dat Herbert Raat die vergaderingen zodanig beïnvloedt dat die adviesraad zich daardoor laten leiden? Moet je naar mijn idee van goede huize komen tegen die zwaargewichten. En gelet op de vergoeding is het graag of niet zou ik verder denken.

   • Frans van der Avert (nu algemeen directeur van citymarketingorganisatie Amsterdam Marketing en vanaf 1 maart 2019 directeur van het Made by Holland-concept voor Paleis Soestdijk), Cathelijne Broers (directeur van Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk), Harry J. van der Bergh (kunstverzamelaar en oud PvdA-raadslid in Amstelveen) en James Leijer (is eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter bij diverse culturele instellingen waaronder de Armando Stichting geweest)

    Zou jij je voor die lousy € 125 per jaar laten voorschrijven wat je moet adviseren?

    • @ CeeBee, bedankt voor je toelichting. Het zijn zeker zwaargewichten!
     Met die betaling doelde ik niet op die vergoeding voor die commissieleden. Mij ging het om het budget c.q. verdeling waarover zo’n orgaan adviezen geeft. Tenslotte zit Raat toch aan de kassa. Dat blijkt ook wel gezien zijn uitlatingen over het Cobra.
     Ook mis ik de stem van de gewone bevolking. Het moet toch wel enigszins aansluiten bij hun wens, dacht ik zo. Anders krijgen we in de toekomst misschien weer zo veel commotie, als we hebben gehad rondom “ Der Bogen” . Of dat nu zo handig is?

     • Het is een adviesorgaan en alleen al daarom niet budgetverantwoordelijk. Dat blijft natuurlijk ten allen tijde de wethouder.

      Overigens vind ik het idee om niet-kunstkenners toe te voegen aan de adviesraad een hele aardige. Als Herbert Raat dit leest hoop ik dat hij er over na wil denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.