Met de bedrijven investeringszone (BIZ), een vooral door de VVD gewenst fenomeen, gaat het in Amstelveen moeizaam.  Het is een soort publiek-private regeling, waar diezelfde VVD over landelijk tegen was (zodat alle schappen verdwenen), waarbij de gemeente de contributie incasseert van de ondernemers, die voor een bepaald gebied een  BIZ kunnen instellen. Als een meerderheid van zo’n area meedoet, wordt het een vereiste en moet ook een tegenstribbelende minderheid gewoon betalen.

Floortje Gordon

Er zijn intussen toch vier BIZ-en in Amstelveen, onder meer in het Oude Dorp en aan de Van der Hooplaan. Initiatieven aan de Amsterdamseweg liepen dood. Het gaat van om de aankleding van een gebied, maar activiteiten op het gebied van gezamenlijke inkoop en promotie komen niet van de grond, zei wethouder Floor Gordon van Economische Zaken. Zij reageerde in de raadscommissie Burgers Algemeen Bestuur en Middelen op vragen van haar D66-partijgenoot Robert Zuidbroek.

Samenwerkingsvormen

Er komt voor het einde van het jaar een evaluatie van haar, die naar de gemeenteraad gaat. Daarbij zijn, meldde ze, ook andere samenwerkingsvormen in beeld. Landelijk hebben vooral liberalen niet gerust voordat zij de alle product- en bedrijfschappen ter ziele hadden gemanoeuvreerd, waardoor heel veel kennis verloren ging. De schappen hadden het recht verordeningen voor een gehele sector te maken, waardoor iedereen daarin er aan mee moest betalen. De politiek draaide heb de nek om. In Amstelveen toonde juist de VVD zich voorstander van een dergelijke structuur in de vorm van een BIZ.

 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.