Er kunnen dan wel 139 appartementen en negen eengezinswoningen komen op de hoek van de Startbaan en de Van der Hooplaan, waar een bestaand kantoorpand van HP wordt gesloopt, maar die gaan voor driekwart naar de dure sector. Dat is in strijd met de belofte uit het coalitieakkoord (VVD, D66 en PvdA) dat de helft van de nieuwe woningen in het lage segment van de middeldure huur wordt gebouwd. Daarop wees Lennart de Looze van oppositiepartij GroenLinks in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) dinsdagavond.Uit het antwoord van wethouder Floor Gordon bleek dat door B&W weliswaar daarnaar wordt gestreefd, maar tal van nieuwbouwprojecten waren nu eenmaal al in gang gezet, op basis van afspraken met de gemeente, toen het nu zittende college aantrad. Overigens participeren daar voor driekwart partijen in die ook in het vorige zaten. Alleen Burgerbelangen (bbA) werd niet meer toegelaten.

De gemeente geeft toe dat slechts 25% in het lage segment van de middeldure huur wordt gebouwd (met overigens maar twee kamers per appartement) en 26% in de hoge variant daarvan, met twee of  drie kamers en een oppervlakte van maximaal 70 vierkante meter. Van de woningen komt 44% in het dure segment en zes procent zijn eengezinswoningen.

40 meter hoog

In de het nieuwe appartementengebouw, dat veertig meter hoog wordt, gaat de helft naar middeldure huur, waarvan weer de helft in het lage segment daarvan valt. De rest wordt duurder. Dit jaar verschijnt overigens een hoogbouwvisie van B&W, want er moeten meer flats komen, vinden die tegenwoordig. Voorheen waren zowel VVD als CDA daar tegen.

Groen

Die laatste fractie vond overigens dat, terwijl er een startnotitie voor de bouw op tafel lag, in feite alles al was beklonken buiten de gemeenteraad om. Gordon kon zich die kritiek wel voorstellen (“ik heb zelf ook in de raad gezeten”), maar wees er op dat en nog veel inspraak volgt naar aanleiding van de startnotitie. De gemeenteraad is trouwens betrokken bij een ruimtelijk ontwikkelingsperspectief. Gordon zei in antwoord op Burgerbelangen (bbA) dat het wel de bedoeling is dat er rond veel groen komt, onder meer om de geparkeerde auto’s (die voor een deel op het maaiveld komen) zoveel mogelijk aan het gezicht te onttrekken.

Blij

De wethouder reageerde onder meer op de SP met de mededeling dat de gemeente met de startnotitie naar buiten komt. Maar zij kon er niet omheen dat op informatiebijeenkomsten over bouwprojecten nu eenmaal zowel kopers als bezorgde omwonenden komen. D66, de partij van Gordon, was blij met het plan en constateerde dat de helft ervan tegen huren van 700 tot 1100 euro weggaan. D66-raadslid Tawros Aslanjan wilde overigens dat huurders hun flat op termijn kunnen kopen.

Coalitieakkoord

Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen (AVA) had berekend dat van alle nieuwbouwprojecten de laatste tijd maar zestien procent in het lage huursegment van de middeldure huur terecht komt. “Dat staat haaks op het coalitieakkoord”, zei ze. Gordon en de coalitiepartijen in de commissie konden haar niet tegenspreken, maar de wethouder wees er op dat sommige projecten nu eenmaal al langere liepen, maar zij was blij met wat in de startnotitie voor de bouw aan de Startbaan, waarover de commissieleden overigens staande de vergadering nog documentatie uitgedeeld kregen, die publieke tribune en pers werd onthouden.

1 REACTIE

  1. Dit toont voor de zoveelste keer weer aan dat als het er op aan komt VVD ,D’66 en wat meelopers enkel gaan voor de mensen met geld. Toch vertegenwoordigen deze partijen meer dan 50% van de kiezers in Amstelveen, ( bbA , D’66 , VVD , PvdA soms, CDA) die ook veelal kinderen hebben die hier willen wonen, maar dat niet kunnen vanwege de prijzen! Praten we niet eens over de sociale sector en de farce van middeldure huren ( tot respectievelijk 900 en 1100) .
    16% maar in het lage huursegment van de middeldure huur. Juist waar zo veel behoefte aan is ivm doorstroming. Onze SuperFloor heeft wel aangetoond dat ze tov de oorspronkelijke plannen de ruggengraat van een naaktslak heeft gehad . En om vervolgens met de gotspe van het jaar te komen, dat de plannen al langer liepen, maar ze liet wel staande de vergadering blijkbaar nieuwe documentatie uitdelen, die in deze “ super-transparante” gemeente de pers en de publieke tribune onthouden werden. ( Waar was trouwens onze burgerpapa Bassie zijn stokpaardje i.d.?)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.