Daklozen in Amstelveen komen niet zomaar in aanmerking voor huisvesting door de gemeente, die daarvoor vier appartementen heeft en niet van plan is dat aantal uit te breiden. Samen hebben PvdA en SP er schriftelijke vragen over gesteld, maar de SP was met de antwoorden daarop niet tevreden. De partij stelde aan ambtenaren aanvullende vragen, omdat zij de indruk had dat zelfredzame inwoners wel die appartementen krijgen en niet zelfredzamen niet.

“Alleen de zelfredzame mensen komen in aanmerking voor de Amstelveense noodopvang”, constateert de SP. De gemeente zegt zelf: “Dakloze Amstelveners, die niet in aanmerking komen voor een woonurgentie, kunnen aanspraak maken op maatschappelijke opvang als er sprake is van verslaving en / of psychiatrische problematiek. Dakloze Amstelveners, die niet in aanmerking komen voor woonurgentie en geen indicatie voor de maatschappelijke opvang hebben, moeten zelf een oplossing vinden voor hun woonprobleem.”

Die moeten daarbij verder kijken dan hun neus lang is, vindt de gemeente. Om dat te stimuleren bespreken ambtenaren naar haar zeggen alle denkbare mogelijkheden met de inwoner, zoals: woningcorporaties, makelaars, familie en kennissen, elders in het land, tijdelijk verblijf op vakantiepark, kamerverhuur en anti-kraak. “Dakloze Amstelveense gezinnen mét minderjarige kinderen of zwerfjongeren (18-23 jaar), die niet in aanmerking komen voor woonurgentie, kunnen – als zij zelf geen opvang vinden – maximaal een half jaar terecht in Amsterdam bij de crisisopvang voor gezinnen.

Economisch daklozen
Amsterdam kent sinds 2015 het project ‘Onder de Pannen’, waarbij ‘economisch daklozen’ worden ondergebracht bij een ander huishouden,  vaak bij alleenstaanden. Het is wordt met medewerking van de gemeente daar georganiseerd door stichting De Regenboog. Ook andere gemeenten, zoals Haarlem en Den Bosch, zien dit als potentiële oplossing van het tekort aan betaalde woningen voor kwetsbare groepen. Iedereen kan zich in het kader van ‘Onder de Pannen’ aanbieden als verhuurder, maar het is vooral aantrekkelijk voor mensen in een sociale huurwoning. Zij ontvangen een financieel extraatje van de dakzoekende en worden niet gekort op hun  huurtoeslag of uitkering. De kostendelersnorm wordt binnen dit project niet toegepast.

De SP vraagt de wethouder een onderzoek toe te zeggen, in het kader van de woningnood, naar de haalbaarheid van dit project in Amstelveen en zijn bevindingen terug te koppelen aan de raad. Tenslotte maakt Amstelveen ook deel uit van de regio Amsterdam voor noodopvang, vindt de SP. “Hoe mooi zou het zijn dat we ook in Amstelveen de krapte op de woningmarkt kunnen inperken door dit project uit te voeren.”

1 REACTIE

  1. Maw iedereen moet zich zelf maar zien te redden vindt men in deze asociale gemeente. Daarbij schuift men de lasten ook nog af op andere gemeentes. Er zijn nu eenmaal altijd mensen die zichzelf niet kunnen redden en daarvoor zijn wij met zijn allen verantwoordelijk! Ook in Amstelveen ! Maar hier vindt men deze mensen blijkbaar alleen maar lastig. Zo werd in het verleden menig probleemgeval doorgestuurd naar Leeuwarden. Dit beleid doet mij herinneren aan de tijd van de veenkoloniën in de 19e eeuw. Hupsakee weg ermee, want dit zijn de onrendabelen!

    Maar wel vergunningen blijven afgeven voor dure en superdure appartementen, bah!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.