Wil Roode

De SP zegt dat door inspanning van burgerraadslid Wil Roode van die partij nu in de werkinstructie van de ambtenaren van de gemeentelijke Dienst Werk & Inkomen staat dat die er op moeten letten of mantelzorgers ook bankzaken voor bijvoorbeeld hun ouders (of andere hulpbehoevenden) regelen. De inkomsten van degenen voor wie men zorg, kan namelijk bij dat van de mantelzorgers worden geteld, wat vooral voor bijstandsgerechtigden negatief kan uitvallen. Die krijgen van de gemeente geen bijstand of kwijtschelding van gemeentelijke belasting.

De Nationale Ombudsman deed de aanbeveling rekening te houden met mantelzorgers die een gezamenlijke bankrekening hebben met degene voor wij zij zorg leveren, vaak hun ouders. Een burgerraadslid maakt wel deel uit van commissies, maar niet van de gemeenteraad. In die functie maakte Wil Roode van de SP zich hard om deze aanbeveling van de Nationale Ombudsman op te laten nemen in de werkinstructie.

Kwijtschelding
Wil Roode: “Het betreft veelal mantelzorgers die de administratie voor hun ouders beheren

Marijn van Ballegooijen

en zelf leven van een bijstandsuitkering. Hierdoor kan het lijken alsof een mantelzorger in de bijstand over meer geld kan beschikken dan strookt met de werkelijkheid. Die mantelzorger loopt dan tegen problemen aan zoals bij een aanvraag van de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Door opnemen van de aanbeveling in de werkwijze kunnen mantelzorgers bijvoorbeeld gewoon kwijtschelding aanvragen zonder dat het vermogen van ouders wordt meegenomen in de beoordeling.”
Roode is er verheugd over dat het college van B&W de werkinstructie voor klantmanagers van de dienst Werk en Inkomen heeft aangepast, nadat zij aan de bel had getrokken. “Het probleem is direct door B&W opgepakt”, zegt de SP. De verantwoordelijk wethouder voor Werk & Inkomen is Marijn van Ballegooijen (PvdA).

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.