OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging presenteren Vivaldi – Dangerous Liaisons, een spiksplinternieuwe barokopera met muziek van Antonio Vivaldi, is op vrijdag 1 februari te zien in Schouwburg Amstelveen en dinsdag 5 maart in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. In deze voorstelling komen Vivaldi’s meest opwindende aria’s samen op een nieuw libretto. Er wordt een al even opwindend verhaal mee verteld, gebaseerd op de roemruchte briefroman ‘Les Liaisons Dangereuses’ van Choderlos de Laclos.

Liefde
Marquise de Merteuil en Vicomte de Valmont spelen in de opera een gevaarlijk spel met de liefde. Ze dagen elkaar uit om anderen te verleiden. Hun relatie komt op scherp te staan als Valmont echt lijkt te vallen voor de verleidelijke maar kuise Madame de Tourvel. In de venijnige strijd die volgt gaan alle betrokkenen uiteindelijk ten onder. Een fatale liefdesgeschiedenis en een fascinerend portret van een tijdperk, waarin een verveelde elite bezwijkt onder haar eigen intriges.

Nieuw libretto
De felle emoties krijgen een weerklank in Vivaldi’s vocale en instrumentale vuurwerk worden uitgevoerd door een internationale cast en de musici van De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hernán Schvartzman. Regisseur Serge van Veggel koos de briefroman als uitgangspunt van zijn scenario en bestudeerde intensief het werk van Vivaldi om de nieuwe opera muzikaal samen te stellen.Met nieuw gecomponeerde recitatieven van Vanni Moretto en een nieuw libretto van Stefano Simone Pintor & Serge van Veggel wordt het werk tot een eenheid gesmeed.

Barok in verval
Deze nieuwe opera toont hoe de barokwereld in verval raakt. Niet alleen van binnenuit, maar ook het draagvlak in de samenleving voor de elite valt langzaam weg. Aan de tournee werken in totaal circa zeshonderd participanten mee: bewoners van de steden die worden aandoen. Ze vertolken de bedienden, die de wereld van de elite letterlijk overeind houden. Aan de voorstellingen in Amstelveen en Amsterdam werken per voorstelling 25 participanten uit die steden mee. Leerlingen uit het plaatselijk voortgezet onderwijs produceren bovendien een onderdeel van het decor. De copieuze lunch die in de eerste scène wordt geserveerd is door hen vervaardigd, en die ziet er daardoor elke speelavond anders uit.

Vivaldi – Dangerous Liaisons wordt in het Italiaans gezongen en boventiteld in het Nederlands en Engels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.