Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Hans Fransen is van 26 januari tot 16 februari bij Platform C | Kunstuitleen Amstelveen aan het Stadsplein de expositie ‘Ontmoeting van Vorm en Kleur’ te zien. Met onder andere nieuw en nog niet eerder vertoond werk van hem. Op zaterdag 2 februari om 15:00 uur wordt de expositie feestelijk geopend door cultuurwethouder Herbert Raat.

Het werk van Hans Fransen (1939) gaat volgens de organisatoren over de essentie van het beelden en de voorwaarden van de kunst zelf. Inhoud of onderwerp is zichtbaar in vorm en kleur, de compositie op het beeldvlak. In zijn geometrische werk zijn de vormen benoembaar, in zijn vrije en abstracte werk niet. De zichtbare vormen vinden soms hun oorsprong in zijn belangstelling voor Oosterse kalligrafie.

Leeg vlak

Fransen begint letterlijk met een leeg vlak en bouwt composities op door scherp uitgesneden ‘vormen’ uit papier. Tijdens dit proces ontstaat een niet van tevoren bedacht beeld dat hij door een kleine toevoeging of weglating van materiaal (of kleur) tot zijn uiterste kracht brengt. Als kunstenaar ziet hij dan dat het goed is. Onderling zijn de werken verbonden door de toegepaste collagetechniek. Zelden geeft hij zijn werk een titel mee; de beschouwer mag in het kijken niet worden afgeleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.