Van 1 februari tot en met 3 maart is er in Museum Jan van der Togt een tentoonstelling van edelsmeedkunst van Anneke Schat (1942), geïnspireerd op speelfilms. Jarenlang was zij ontwerpster en uitvoerder van de Televizier-ring. Fragmenten die haar sinds haar kinderjaren uit films zijn bijgebleven heeft ze op een vrije en persoonlijke manier vertaald naar sieraden.

De expositie heet dan ook ‘Edelsmeedkunst van Anneke Schat – Inspirerende Filmmomenten’. Bij elk ontwerp zag Schat zich geconfronteerd met de uitdaging een herinnering in ruimtelijke vorm weer te geven als hommages aan de films van haar jeugd. De tentoonstelling toont naast sieraden ook werk op papier.

Ergonomie

Schat is al ruim 50 jaar actief als edelsmeedkunstenaar. Van het prille begin af heeft zij door experimentele vormgeving een eigen beeldtaal ontwikkeld, waardoor haar werk uit de verschillende periodes duidelijk herkenbaar is. Zij geniet ruime bekendheid, mede door het decennialang ontwerpen en uitvoeren van de Gouden Televizier-Ring, de belangrijkste televisieprijs van Nederland. Schat is voortdurend op zoek naar vernieuwing in haar ontwerpen. Daarbij verliest ze nooit het ergonomische en ruimtelijke aspect van de edelsmeedkunst uit het oog.

Tijdens de tentoonstelling is Anneke Schat iedere zondag in het museum aanwezig om over haar werk te vertellen. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Inspirerende Filmmomenten – Edelsmeedkunst & Schilderingen’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.