Met hun voorstelling ‘Art’ zijn Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom voor het eerst samen te zien op het toneel van de Schouwburg Amstelveen, op vrijdag 5 april (20.00 uur). De komedie Art is terug in Nederlandse theaters.

‘Art’ is een theaterstuk van de Franse schrijfster Yamina Reza. Waldemar Torenstra (Divorce, Vechtershart, All you Need Is Love), Thijs Römer (Moordvrouw, Nieuwe Buren) en Frederik Brom (Familie Kruys, Verborgen gebreken, Overspel) spelen het. Het eigentijdse stuk over moderne kunst en de waarde van vriendschap was vier keer eerder te zien in Nederland, waarvan die met Paul de Leeuw, Hans Kesting en Edwin de Vries uit 2014 de bekendste is. 

Vriendschap

In ‘Art’ kruipt de sterrencast in de huid van vrienden Serge, Mark en Ivan wier vriendschap flink op te proef wordt gesteld. Serge heeft een peperduur schilderij gekocht en vraagt de mening van zijn vrienden. Dat leidt tot ongezouten uitspraken en pijnlijke onthullingen. Allengs wordt de discussie grimmiger en blijkt dat het over veel meer gaat dan de waarde van kunst: appreciatie van de ander, acceptatie, respect en het gebrek eraan. Centraal in het stuk staat de grote kunst van vriendschap. We zien hoe meestal schijnbare futiliteiten en niet belangrijke zaken meestal vriendschap of liefde bepalen. Art is rijk, grappig en ontroerend.

Onderscheiden

Het stuk is verschillende keren onderscheiden, met o.a. een Tony Award voor Best Play, Laurence Olivier Award voor Best Comedy, en één van de meest succesvolle toneelstukken van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Dit jaar komt deze klassieker terug naar Nederland in regie van Paula Bangels met een vertaling van Coot van Doesburgh.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.