“Diep geraakt” zijn B&W door de eendrachtige politieke vertegenwoordiging door raadsleden bij het hijsen van de regenboogvlag bij het Raadhuis. De gemeente wilde daarmee zich vrijdagmorgen, net als een aantal andere gemeenten, demonstratief uitspreken tegen de door honderden predikanten en andere christenen ondertekende Nashville-verklaring.

Die is volgens hen gebaseerd op de Bijbel. In een door stadsdichter Matthijs den Hollander gemaakt en in de hal van het Raadhuis gedeclameerd gedicht meenden volgens hem de ondertekenaars van de verklaring het daarmee beter te weten dan anderen. Het licht ziet men volgens zijn poëzie pas door de Bijbel niet te omarmen als enige waarheid.

Diep geraakt

In Amstelveen is iedereen welkom, dus ook mensen in de lhbti-gemeenschap, zei Gordon. “Wij zijn een regenboog gemeente en werden diep geraakt door de Nashville verklaring.” Zij zag in de presentatie door vrijwel alle partijen in de gemeenteraad een betoon van solidariteit.

Niet handig

Onder hen ook raadslid Bert de Pijper van de ChristenUnie, hoewel ook voor hem het gezag van de Bijbel geldt, waarin zowel homoseksuele als heteroseksuele zonden in veroordelende zin worden genoemd. Maar hij vond het niet gelukkig dat de olie op het vuur gooiende Nashville verklaring er kwam en wees er op dat Jezus Christus iedereen liefheeft en voor álle zonden van de gebroken mensheid heeft geboet. De regenboog is trouwens voor hem eerder en door God gegeven teken van hoop dan de bescherming dat van de lhbti-gemeenschap.

De vlag werd namens de gemeenteraad en het college van B&W gehesen door D66-raadslid Robert Zuidbroek, die deze week bij B&W er op aandrong dat gebaar te maken jegens de ook in Nederland verschenen (en daartoe vertaalde en van een naschrift voorziene) Nasville verklaring.

FOTO’s: Tim Schipper / gemeente

 

8 COMMENTS

 1. Belachelijke hoeveelheid herrie die men schopt , vanwege de opvattingen van een marginaal groepje mensen in onze maatschappij, alsof er geen belangrijker zaken zijn. Ook niets nieuws onder de horizon. Dit wist men al lang.
  Zuiver symboolpolitiek, die niets kost! Hoogstens een vlag.

 2. De SP deed zo te zien niet mee aan de gemeentelijke helden-op-sokken-symboolpolitiek. Als dat een bewuste actie was, dan hebben ze wat mij betreft extra punten verdiend.

 3. “Ook in de provincie buitelden ze over elkaar om lhbt’ers de liefde te verklaren. In Zundert wapperde de regenboogvlag, net als in Dronten, Brummen, Lochem, Meerssen en Haaksbergen. In Oosterhout stonden ze ook te popelen om hun inclusiviteit van de daken te schreeuwen, maar moesten ze nog even geduld hebben. Bij de Dokkumer vlaggenleverancier was een wachtlijst ontstaan, nadat plotseling tweehonderd extra bestellingen waren binnengekomen. In ‘regenboogstad’ Zwolle wilde het gemeentebestuur aanvankelijk de hype negeren, maar moest het inbinden nadat de voltallige raad het erover eens was dat Zwolle niet kon achterblijven in het vlaggengeweld. Ook daar moest de nationale zeskleur in de top.

  Het wedstrijdje homoknuffelen bestond uit gelijke delen goedzakkerigheid en opportunistische gemeentemarketing. Iedereen wilde laten zien geen achterlijke provinciestad te zijn, maar een aantrekkelijke plaats voor talentvolle, jonge, hoogopgeleide mensen, met dito nageslacht in het verschiet. En talentvolle, hoogopgeleide, jonge mensen zien hun levensstijl en overtuiging graag weerspiegeld op het dak van de gemeente. Naast een handvol zonnecellen en een 5G mast is een regenboogvlag dus onmisbaar.

  Maar even serieus: wat was de oorzaak van deze nationale uitbarsting van gedramatiseerde solidariteit? Was er een aanslag gepleegd? Waren er homostellen op straat in elkaar geslagen? Nee, er was een vodje van een verklaring ondertekend door tweehonderd marginale predikanten, een verwarde VU-hoogleraar en een godsdienstwaanzinnig Kamerlid. Zoiets volstaat om dit land massaal in tranen te doen uitbarsten. Hoe bestaat dit anno 2019?, riep men vol ongeloof uit. Waarom denkt nog steeds niet iedereen precies zoals wij? [..]”

  Uit: ‘Regenbooggeweld’, column van Rosanne Hertzberger, NRC 13.1.2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.