Er dreigt een oplopend tekort aan vrijwilligers. Dat betoogde directeur Frans Huissen van de Vrijwilligerscentrale Amstelland, tegenwoordig opererend onder de noemer ´Amstelveen voor elkaar´, tijdens de donderdag gehouden nieuwjaarsreceptie van zijn organisatie.

Frans Huissen

De bejegening van vrijwilligers door mensen in vaste dienst van organisaties, onder ambtenaren wie ambtenaren, kan volgens hem wel wat beter. Hij zei blij te zijn met het feit dat de complete zorg en het welzijn, inclusief jeugdzaken, nu lokaal in handen van één wethouder is. En ook met de wethouder die zich ermee bezig houdt, Marijn van Ballegooijen van de PvdA.

Ontschotten

Huissen was overigens kandidaat-wethouder voor GroenLinks en heeft bij de besprekingen over de coalitie, waar zijn partij overigens buiten kwam te staan, ook gepleit voor één bestuurder voor die gehele zachte sector. Dat hadden op dat moment Floor Gordon van D66 en Herbert Raat van de VVD – de twee andere coalitiepartijen – ook al bedacht en vastgelegd.

Huissen drong er bij de organisaties op aan ‘schotten weg te halen’ die tussen hen en de vrijwilligers nog staan. Voor organisaties wordt het steeds moeilijker vrijwilligers te vinden. Maar het gaat er om dat de beschikbaar komende functies meer zijn dan een vacature, die mogelijk via de centrale wordt vervuld, maar ook aansluiten bij de persoonlijke voorkeuren, karakter en capaciteiten van de vrijwilliger.

Pia

Huissen kwam in dat verband een fictieve situatie rond een Amstelveense man, die 80 en een mopperkont is, geen relatie heeft, maar wel een blaffende hond (die te weinig wordt uitgelaten), wiens huis naar rook stinkt en de vervanging van een defecte wasmachine stagneert door geldgebrek. Wijkagent en allerlei organisaties, inclusief wijkcoaches, werken in feite langs elkaar, totdat een zekere Pia uit de buurt op het idee komt eens boodschappen voor de man te doen. Van het een komt het ander en de mopperkont begint langzaam te ontdooien. “Jullie zijn voor mij allemaal Pia’s”, zei Huissen. “Zij was de eerste die zag dat achter die mopperaar een mens schuil gaat. Door haar kwamen de voorzieningen voor elkaar. Maar vrijwilligers doen wat zij graag doen en gaan zo iets voor anderen betekenen.”

Eenzaam

Volgens hem kunnen gemiddeld vier mensen om hulpbehoevenden heen een rol spelen als vrijwilliger, c.q. mantelzorger. Maar dat aantal neemt snel af en straks is het er nog maar één, waarschuwde Huissen. Terwijl zijn hard nodig zijn. “Wij zullen meer naar mensen moeten die eenzaam en alleen zijn.” Hij juichte toe dat Marijn van Ballegooijen meer geld kreeg voor mantelzorg ondersteuning. Maar helpen is niet altijd gemakkelijk, wist hij.

 

 

 

 

 

1 REACTIE

  1. De ambtenaren worden aangestuurd door de politiek en als die enkel maar mooie woorden en “ ondersteuning” voor mantelzorgers heeft, dan schiet ze schromelijk tekort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.