Noord-Holland heeft een nieuwe commissaris van de Koning. Arthur van Dijk is maandag geïnstalleerd als voorzitter van Provinciale Staten. Hij kreeg de officiële voorzittershamer overhandigd in de Statenzaal van paviljoen Welgelegen en is de zeventiende commissaris van de Koning.

Nog voor zijn officiële installatie maakten twintig Noord-Hollanders maandag al kennis met hem. Tijdens een speciale lunch wisselden zij met de commissaris en zijn vrouw van gedachten over zijn nieuwe rol en de belangrijkste thema’s, waarbij duurzame energie, milieu en vervoer aandachtspunten zijn.

Inwoners

Een aantal van hen had zelf ook meegedacht over de profielschets van de nieuwe commissaris, door de enquête in te vullen waarmee Provinciale Staten (PS) de wensen van de Noord-Hollanders heeft gepeild. Volgens Van Dijk is dat een mooie manier om mensen in de provincie te betrekken bij de keuze. “Ik voldoe ongetwijfeld niet aan alle eisen van het profiel, maar hoop wel dat ik daar voor een groot deel invulling aan kan geven. Ik zal ook veel naar buiten gaan om de inwoners op te zoeken en verwacht dat jullie ook naar ons toekomen,” zei hij.

Verwachtingen

Arthur van Dijk werd welkom geheten door de vicevoorzitter van PS, Zafer Yurdakul, die zei dat voortaan aan Van Dijk de Statenvergaderingen leidt. Het is aan hem recht te doen aan het politieke debat en aan de vrije meningsuiting, zei Yurdakul. Ook de fractievoorzitters in PS en gedeputeerde Post voerden het woord, waarbij zij hun verwachtingen uitspraken. Als verrassing kwam Ron van Dijk, de broer van de commissaris van de Koning, met een persoonlijk verhaal over de kwaliteiten van Van Dijk. 

Ontmoeting

Arthur van Dijk benadrukte zelf dat het gaat om ontmoeting, elkaar zien en spreken, en vooral elkaar vinden. “Ook daarom ga ik de provincie in, op bezoek bij onze gemeenten, in gesprek met onze burgemeesters. Elkaar op tijd vinden en aanspreken is niet alleen nuttig, maar ook nodig, zeker als we het samen, ondanks eventuele verschillen, willen rooien.”

Zijne Majesteit de Koning heeft Arthur van Dijk op 5 december 2018 beëdigd om zijn huidige ambt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.