Hoewel fractievoorzitter Ruud Kootker ook VVE-bestuurder van een der complexen met appartementen rond het Stadsplein is, zwijgt in de gemeenteraad Burgerbelangen Amstelveen (bbA) consequent over het daar ontstane afvalconflict met de gemeente. Drie besturen van Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) hebben gezamenlijk geklaagd over de afstand die de bewoners van de flats met hun huisvuil moeten afleggen om bij een voor hen bestemde ondergrondse container te komen.

Zij prefereren gebruik te mogen maken van bedrijfscontainers en – als dat volgens de gemeente niet kan – plaatsing van extra containers bij de ingang van de parkeergarage op het plein. Volgens de gemeente is dat laatste niet mogelijk wegens ondergrondse kabels, maar de omwonenden, die onder meer het kadaster raadpleegden, spreken dat tegen. Wethouder Floor Gordon heeft zich met de kwestie bemoeid, maar ook dat leidde volgens de bewoners niet tot een oplossing.

Belangen

Ruud Kootker

Kootker is behalve raadslid ook bestuurder van de VVE Oostwand, de flats boven restaurant Day, bij de fontein. Het is mogelijk dat hij persoonlijk in politieke zin buiten het geschil wil blijven, om belangenverstrengeling te vermijden. Maar zijn fractie zou, goed geïnformeerd, voor de belangen van burgers op kunnen komen, zoals de naam van de lokale partij doet vermoeden. “Wij verwachtten van hem dat hij als raadslid voor de belangen van de Stadspleinbewoners zou opkomen tegenover onwillige ambtenaren en een wethouder Gordon die alleen maar mooi weer kwam spelen”, verzucht een bestuurder van de VVE Rembrandthof (boven BLVD).

Ketelmuziek

Zelf zegt de zich politiek afzijdig houdende Kootker erover: “Ik en de andere bbA fractieleden weten dat er intensief overleg gaande is tussen bewoners en ambtenaren en met die wetenschap  vinden wij “not done” daar met vragen en aanmerkingen tussendoor te fietsen. Tactisch vinden wij het in dit geval beter op de achtergrond mee te kijken of het overleg zodanig verloopt, dat de bewoners daarmee tevreden worden gesteld. Dat levert meestal meer resultaat dan luidruchtige ketelmuziek.”

Hij ziet inderdaad het probleem van de persoonlijke belangenverstrengeling. “Ik heb al in een eerder stadium zowel de burgemeester als wethouder Floor Gordon geïnformeerd dat ik mijzelf met de besluitvorming en discussie over de te grote afstanden naar de containers niet bemoei, juist vanwege mijn bestuurslidmaatschap van de vve.”

5 REACTIES

  1. Naar ik veronderstel wordt de heer Kootker wel door zijn mede VvE-bestuursleden op de hoogte gehouden van het overleg met de ambtenaren. Je ontkomt er dan niet aan dat hij zijn mede bestuursleden ook van tactische en/of strategische tips zal voorzien. Logisch en ook begrijpelijk wat mij betreft, maar beweer dan niet dat je ‘op de achtergrond meekijkt’ om zogenaamd geen partij te willen zijn in het dispuut.

    En wat als het overleg tussen bewoners en ambtenaren niets oplevert? Gaat de heer Kootker er zich dan wél mee bemoeien? En in welke rol dan?

  2. Wat is het verschil tussen burgers en bewoners?

    Een VVE-bestuurder die denkt de belangen van mede-eigenaren en -bewoners niet te kunnen behartigen omdat dat in strijd zou zijn met het als gemeenteraadslid opkomen voor belangen van medeburgers, moet één van die twee functies opgeven.

    In bepaalde situaties, als er werkelijk sprake is van een belangenconflict (subsidieverlening, onteigening, toekenning van monumentenstatus, e.d.), kan (moet) een raadslid annex vve-bestuurder zich verschonen.

    In dit geval (afvalinzameling) behandelt de gemeente een grote groep bewoners op een onbehoorlijke wijze, waarbij sprake is van pure onwil en zelfs onwaarheden niet worden geschuwd. Een VVE-bestuurder annex raadslid die zich dan afzijdig houdt, schiet in beide functies tekort.

  3. @JB, waar en door wie is die foto genomen?

    Bij de ondergrondse afvalcontainer op de Galerij, 160 meter van ons gebouw, is het ook vaak een vieze bende omdat zowel de container voor restafval als die voor PMD vol is. In zo’n geval moeten wij met onze volle afvalzakken nog zo’n 50 meter verder lopen naar de andere container die ons is toegewezen. Als die ook vol is (meestal) moeten wij met onze volle afvalzakken weer terug naar huis. Bij elkaar hebben wij dan zo’n 500 meter (inclusief galerij) voor niets met onze volle afvalzakken lopen sjouwen..

    Er is geen politieke of journalistieke haan die hier naar kraait. Laat ze maar lekker barsten, die bewoners.

    Zijn er ergens nog gele hesjes verkrijgbaar?

    • Die foto lijkt verdacht veel op een foto geplaatst op Amstelveenz die was genomen bij de Groenelaan en ging over het neergooien van rotzooi bij een aldaar geplaatste container . Maar ja zoals gewoonlijk zit de hr. App enkel te zeuren over de toestanden bij zijn O zo belangrijke voordeurtje maar niet over zaken elders in de gemeente. Ik denk dat deze man beter een oranje hesje kan aantrekken, namelijk het hesje van een gemeentereiniging .

  4. Frank, als die afvalcontainer op een redelijke afstand van de voordeur van onze gebouwen stond (zoals bij de meeste hoogbouw) dan zou ik niet hoeven zeuren. Ik doe wat de eigenaars en bewoners van 126 woningen aan het Stadsplein van hun VVE-bestuurders mogen verwachten. Ik houd mij dus niet afzijdig, zoals het raadslid van BBA (Burger Belangen Amstelveen) die een conflict met de wethouder en haar ambtenaren en de hoon van anonieme reageerders wil vermijden.

    Die volle containers op de andere foto’s staan op 160 resp. 210 meter van ons gebouw. In zo’n geval moeten wij onze volle vuilniszakken ‘gewoon even bij ons houden’ zoals de gemeentefolder lakoniek schrijft. Dat betekent: Met de volle en stinkende vuilniszak terug naar huis en hem voor onbepaalde tijd bewaren in de vestibule. En vooral niet zeuren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.