Er moeten meer pleegouders komen in Amstelveen. Daar kan de gemeente best iets aan doen, denken de raadsleden Saloua Chaara en Bas Zwart, van respectievelijk de coalitiepartijen D66 en VVD. In de raadscommissie burgers en samenleving hebben zij er woensdag vragen over gesteld aan verantwoordelijk wethouder Berkhout (d66).

Langer dan wenselijk is, zitten kinderen nu vaak in instellingen, terwijl – als zij niet thuis kunnen wonen – een pleeggezin beter was, zei Chaara, die wilde weten hoeveel pleegouders er in Amstelveen eigenlijk zijn.

Wachtlijst

Wethouder Frank Berkhout antwoordde dat de organisatie Spirit Jeugdzorg over 58 adressen in Amstelveen beschikt, maar of die pleegouders  allemaal Amstelveense kinderen in huis hebben, weet hij niet. Hij meldde dat één kind op een wachtlijst staat. Het is ook belangrijk dat er een goede match bestaat tussen kinderen en pleegouderparen, zei Berkhout.

Pleegouders zijn geen zorgprofessionals, maar vangen een pleegkind op in hun eigen gezin, beseffen de twee.  Bas Zwart van de VVD weet dat er een schrijnend tekort in de regio aan pleegouders is. “Dit kan ernstige consequenties hebben voor de ontwikkeling van kinderen die niet in een pleeggezin terechtkunnen.”

De raadsleden van de twee partijen zeggen met pleegouders en professionals gesproken over hun ervaringen met pleegzorg. Daar kwam volgens hen onder meer uit dat die hulpverleners willen dat er meer met de samenleving wordt gecommuniceerd over wat pleegzorg inhoudt en het belang daarvan.

Impuls

Chaara drong er bij de wethouder op aan de communicatie over pleegzorg een impuls te geven, zowel via media als informatiebijeenkomsten daarover. Volgens haar moet er een ‘communicatie-impuls’ komen, waarbij pleegouders en pleegkinderen zelf hun ervaringen delen ‘om anderen zo in het hart te raken’.

Niet alleen om meer mensen voor het pleegouderschap te motiveren en te inspireren, maar ook om te laten zien dat men als pleegouder niet iets speciaals moet kunnen. “We zoeken juist ‘gewone’ mensen die zich in willen zetten voor bijzondere kinderen,” zei Chaara. Zie ook www.pleegzorg.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.