Op 88-jarige leeftijd is woensdag (28 november) Lia Kraan-Schippers, Amstelveense en mede-oprichtster van het Jan van der Togt Museum, overleden. Samen met Jan van der Togt en beeldend kunstenaar Jan Verschoor stond zij in 1991 bij de wieg daarvan.

Lia Kraan-Schippers naast Jan Verschoor bij opening expositie Ode-aan Jan Verschoor in Schouwburg Amstelveen. Foto: amstelveenweb.com

Lia Kraan-Schippers (foto boven naast Balkenende) was een opvallende verschijning: altijd prachtig gekleed en in de nabijheid van Jan Verschoor tijdens openingen in het museum. Met haar overlijden verliest het museum een krachtige persoonlijkheid en geliefd mens. Na zijn pensionering bij Tomado, waarvan hij eigenaar was, begon Jan van der Togt met het verzamelen van kunst. Hij woonde – na het overlijden van zijn vrouw Tine – alleen in hun appartement in Antwerpen.

Antwerpen

In het appartement eronder woonde Lia Kraan-Schippers. Zij was weduwe, en raakte bevriend met Jan van der Togt. Later zou hij haar introduceren bij zijn bevriende kunstenaar Jan Verschoor. Bij het drietal ontstond het idee een museum te stichten, zodat de kunstverzameling van Jan van der Togt bijeen zou blijven. Dat werd dus het museum aan de Dorpsstraat 50, waar men van dinsdag t/m zondag terecht kan van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 10. Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.

2 REACTIES

  1. Een juweeltje van een klein museum met mooie afwisselende exposities.
    Jammer dat de toegangsprijs zo hoog is. Zo wordt het enkel toegankelijk voor de elite, terwijl het een paar jaar geleden nog €6,— was.

  2. Met een Museumjaarkaart hebt u gratis entree, Helaas kunnen de Musea niet meer rond komen van lage entreeprijzen. Is het misschien iets voor u om Vriend te worden van het Museum Jan van der Togt ? U hebt dan niet alleen gratis toegang maar kunt genieten van interessante bijeenkomsten en previews En in deze tijd ( Sinterklaas en Kerstinkopen) ook zeer interessant; korting op artikelen in de Museumwinkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.