De Centrale Raad van Beroep heeft de gemeente in het gelijk gesteld wat de plotselinge heffing van de Participatieraad Minima Amstelveen (PMA), een voormalig adviesorgaan van B&W. Het werd als vrijwillige cliëntenraad wel voortgezet, dat de minima steunt bij onder meer contacten met de gemeente, maar hij is geen officieel adviesorgaan van B&W meer. FNV en LCR (de landelijke cliëntenraad) waren – samen met onder meer Wil Roode, andere particulieren en de PMA – in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Wil Roode

Die had bepaald dat de opheffing door B&W terecht was. FNV en LCR willen, nu zij ook in hoger beroep ongelijk kregen, dat de medezeggenschap van uitkeringsgerechtigden, werkzoekenden en minima beter wordt beschermd. Zij hebben er bij staatssecretaris Van Ark op aangedrongen het recht daarop beter te verankeren in de Participatiewet, nu de Centrale Raad van Beroep oordeelde dat de gemeente Amstelveen haar cliëntenraad mocht ontbinden, omdat twee leden van de raad zich niet naar behoren hadden gedragen. De gemeente besloot tot opheffing wegens interne problemen in PMA.

Tegenmacht

FNV en LCR vinden dat zij – en gemeenten in het algemeen – te makkelijk een cliëntenraad kan ontbinden en vervolgens zelf nieuwe leden selecteren en benoemen. Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “De gemeente vond dat de cliëntenraad niet goed functioneerde, maar het is niet aan de gemeente om de samenstelling van de raad te bepalen. Het doel van een cliëntenraad is een kritische tegenmacht te bieden aan gemeenten.”

 Monddood

De cliëntenraad in Amstelveen heeft voor zij ontbonden werd een kritisch onderzoeksrapport opgeleverd met misstanden rond re-integratietrajecten en machtsmisbruik van een klantmanager, zeggen de appelanten. Jong: ‘Daaruit blijkt dat deze raad prima haar taak vervulde. Wij maken ons dus ernstig zorgen dat een raad zo makkelijk door een gemeente kan worden ontbonden als zij zaken blootlegt waar die steken laat vallen. Op deze manier worden cliëntenraden monddood gemaakt en vogelvrij verklaard. Dit moet worden aangepast in de Participatiewet.’

FNV en LCR blijven bij het standpunt dat het niet nodig was de hele cliëntenraad naar huis te sturen, maar dat het voldoende was de twee betreffende leden te vervangen.

 Zwakke plek

De zaak van de gemeente Amstelveen legt volgens FNV en LCR een zwakke plek in de Participatiewet bloot. Zij vinden dat de medezeggenschap van uitkeringsgerechtigden, werkzoekenden en minima niet goed wordt beschermd. Gerrit van der Meer, voorzitter LCR: ‘Het is vreemd dat cliëntenparticipatie zo moet worden bevochten en dat dit geen vanzelfsprekend recht is.”

In de Participatiewet zou inspraak van cliënten volgens Jong moeten worden geborgd. Daar dringen zij bij staatssecretaris Van Ark dus op aan. “Niemand is gebaat bij een herhaling van de situatie in de gemeente Amstelveen”, vindt Jong.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.