De galerijvloeren van vier laagbouwflats aan de Van Heuvel Goedhartlaan zijn met stalen palen gestut, omdat de constructie niet aan de eisen voldoet. De afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente heeft dat na een onderzoek, voortgekomen uit een onderzoek van de corporatie Eigen Haard, vastgesteld. Volgens de gemeente is er op dit moment geen acuut gevaar en eigenaar Eigen Haard onderzoekt op dit moment hoe de constructie aan de veiligheidseisen van het Rijk kan worden aangepast.

“Wij gaan er vanuit aan het einde van dit jaar een plan van aanpak te hebben”, zegt de corporatie. “De galerijen zijn gewoon te gebruiken.”

Niet optimaal

In Leeuwarden is in 2011 een galerijvloer ingestort. Daarna heeft het Rijk eigenaren van (flat) gebouwen die zijn gebouwd tussen 1950 en 1970 wettelijk tot dat onderzoek verplicht. Het gaat daarbij om de constructie van zowel de galerijvloeren als de balkons. Eigen Haard heeft de bewoners in een brief geïnformeerd. “Uit de meting van uw flat blijkt dat de draagconstructie van de galerij niet optimaal is,” staat daarin. “Om risico’s uit te sluiten zorgen we vanaf dinsdag 6 november voor extra ondersteuning van de galerij.”

Verantwoordelijk wethouder Herbert Raat van Vergunningen zegt de zaak scherp in de gaten te houden. “Voor ons is het belangrijk dat de bewoners veilig kunnen wonen.”

Hoge flats

Volgens hem kan de galerij, mede door het stutten door Eigen Haard, veilig gebruikt blijven worden tot de herstelwerkzaamheden zijn afgerond. Intussen moet van de ook aan de Van Heuven Goedhartlaan staande hoge flats de constructie nog worden bekeken. De gemeente meldt dat het pas kan, nadat de afwerklaag, die over de galerijvloeren ligt, wordt verwijderd. Ook met dat onderzoek wil Eigen Haard zo snel mogelijk beginnen. “We vinden het vervelend voor de bewoners, net nu de flats mooi zijn opgeknapt en energiezuinig geworden”, zegt de corporatie.

Herbert Raat

De garages onder de flats blijven bereikbaar.  “We hebben de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente Amstelveen geïnformeerd over onze bevindingen en de maatregelen die we nemen”, zegt Eigen Haard. Aan de bewoners deelde zij mee dat die zo snel mogelijk nader bericht krijgen. De constructie van de balkons van de flats zijn overigens veilig, meldt de corporatie. Voor eventuele overlast wegens de werkzaamheden vraagt zij begrip aan de bewoners.

Voor vragen kan door hen contact worden opgenomen met Hasib Rana via (020) 6 801 236.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.