Maandag 26 november is om 19.30 uur in Cinema Amstelveen het ballet ‘La Bayadère te zien, uitgevoerd door The Royal Ballet in The Royal Opera House in Londens Covent Garden.  Het jaar 2018 markeert het 10-jarig jubileum van de ‘live in de bioscoop’ producties van The Royal Opera House, die wereldwijd een groot publiek bereiken. Dit ballet brengt de kijker tempeldansers, wraakzuchtige goden, jaloerse prinsessen en nobele krijgers.  

La Bayadère vertelt een verhaal van liefde, passie en wraak. Nikiya, een tempeldanser, is verliefd op de krijger Solor maar de Hoge Brahmin wil haar voor zichzelf hebben. Als Nikiya hem afwijst, vertelt de woedende Hoge Brahmin Prinses Gamzatti, Solors verloofde, dat Solor en Nikiya verliefd zijn. Als wraak beveelt Gamzatti dat Nikiya gedood moet worden. Solor wordt daarop bezocht door Nikiya’s geest en droomt ervan met haar herenigd te worden. Tijdens zijn huwelijksplechtigheid met Gamzatti komt zijn wens eindelijk uit: de boze goden nemen wraak voor de dood van Nikiya en verwoesten de tempel, waarbij alle bezoekers het leven laten. De geesten van Solor en Nikiya’s worden herenigd…

Russische klassieker 

Choreografe Natalia Makarova brengt de 19e-eeuwse, Russische klassieker La Bayadère tot leven in haar bewerking van Marius Petipa’s originele choreografie. La Bayadère was praktisch onbekend voor het publiek buiten Rusland totdat Makarova haar productie uitvoerde onder de vleugels van The Royal Ballet in 1989.

Sindsdien is het een standaardwerk geworden in het repertoire. Noemenswaardige hoogtepunten zijn ondermeer de ‘Koninkrijk der Schaduwen’ scène in het derde bedrijf, een showcase voor het balletgezelschap waarin ze gezamenlijk arabesques uitvoeren op het maanverlichte podium. De sterrencast bestaat o.a. uit Marianela Nuñez als Nikiya, Vadim Muntagirov als Solor en Natalia Osipova als Gamzatti.

Niet ver verwijderd

The Royal Opera House producties bieden het publiek de beste plaatsen in de zaal, alsmede exclusieve kijkjes-achter-de-schermen, interviews en ongelooflijk gedetailleerde close-ups van de uitvoerende artiesten. Ieder publiek, waar ook ter wereld, is nooit ver verwijderd van een uitvoering in The Royal Opera House. In 2017/18 zagen meer dan een miljoen mensen wereldwijd een opera of balletvoorstelling vanuit The Royal Opera House in één van de meer dan 1500 bioscopen in 51 landen.

La Bayadère begint om 19.30 uur, duurt ongeveer 2 uur en 50 minuten en wordt onderbroken door twee pauzes. De volgende Royal Ballet in de bioscoop voorstelling wordt onze magische Kerstmis productie van The Nutcracker, op maandag 10 december 19.30 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.