Ter bestrijding van inbrekers, die in Amstelveen tegenwoordig meer woninginbraken plegen dan in de meeste andere gemeenten, willen B&W per 1 maart oud-politieagenten, onder wie gepensioneerden,  inzetten om de politie te ondersteunen. Zoals bekend kampt het nationale politiekorps met een enorm capaciteitsprobleem.

Bovendien is een deel ervan doende met onnozele wetsovertredingen, zoals het twee kilometer te hard rijden (geconstateerd met lasergun), parkeren met twee wielen op de stoep (om tegemoetkomend verkeer niet te hinderen) of bekeuren van een chauffeur van de Voedselbank omdat die als vrijwilliger dichtbij een bakkerij heeft geparkeerd om daar veel brood op te halen, maar daarmee zonder vergunning op juridisch verboden terrein stond.

Herbert Raat

Omdat de gemeente verwacht dat de komende tijd de activiteiten van het inbrekersgilde toenemen wordt het plaatselijk tijd voor onorthodoxe maatregelen, vinden B&W. Zij wijzen op tal van maatregelen die al tegen het groeiend aantal woninginbraken zijn genomen, variërend van subsidies voor inbraakpreventie in en rondom het huis tot het kosteloos laten uitvoeren van een schouw, voorlichting, de inzet van een tekstkar en het financieel ondersteunen van WhatsApp-buurtpreventiegroepen. Verder werd samen met de politie dit voorjaar tijdelijk een inbrakenteam ingezet. Mede daardoor daalde het aantal inbraken volgens de gemeente met 34 procent.

Stinkende best

Maar ja, de inzet van de politie blijft minimaal. Op 40.000 huishoudens en 90.000 inwoners rijdt er ‘s nachts één surveillanceauto door Amstelveen die de hele stad moet bedienen, meldt de gemeente. En donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht twee. “De politieagenten doen hun stinkende best,” zegt wethouder Herbert Raar van Handhaving (VVD). Maar het probleem is dat zij h te weinig slagkracht hebben, wegens ondercapaciteit uit de landelijke politieorganisatie.”

Geen leeftijddiscriminatie 

Hij denkt behalve aan gepensioneerden ook aan mensen die na hun politietijd iets anders gingen doen. “Wij hebben als hoofd van de afdeling handhaving ook iemand die voorheen bij de politie is geweest. Die beoordeelt ook degenen die nu solliciteren. Ik kreeg persoonlijk trouwens al een reactie van een gepensioneerde politieman, die graag bij ons wil komen werken. Wij hanteren geen enkele leeftijddiscriminatie. Velen zijn bij de politie ook vroeg met pensioen gegaan. Maar de mensen komen hier voor één specifieke functie: Bestrijden van inbraken.”

Volgens hem zijn B&W al jarenlang bezig Amstelveen veiliger te krijgen, maar hij constateert dat het politiekorps qua capaciteit en prioriteiten aan haar grenzen zit. “Als het niet meer agenten kan leveren, zijn we zelf aan zet. Daarom heb ik samen met burgemeester Bas Eenhoorn besloten dit te doen.”

300 mille

De gemeenteraad stemde vorige week in met het vrijmaken van 300.000 euro voor de komende drie jaar om inbraken tegen te gaan. Hiermee gaat de gemeente naar haar zeggen een inbrakenteam samenstellen van ‘voormalige politieagenten met ruime ervaring’ en dus veel expertise op het gebied van inbraakbestrijding. “Wij sturen ze op pad met één opdracht: het tegenhouden en betrappen van inbrekers en het inbraakcijfer naar beneden krijgen”, zegt Raat.

Overigens moet die aanpak nog nader worden afgestemd met de politie. Het is de bedoeling dat de ex-politiekmensen in dienst komen van de gemeente, maar in samenwerking met het nationale korps worden aangenomen. Na drie jaar volgt een evaluatie en bekijkt de gemeente of zij op deze manier doorgaat. Intussen kan het zo zijn dat er meer geld nodig is dan nu werd vrijgemaakt. Een voorstel daartoe komt dan naar de gemeenteraad.

Tweedeling

Welke bevoegdheden de oud-politieagenten krijgen wordt nog nader uitgewerkt. Gekeken wordt naar wat er mogelijk is binnen de wet- en regelgeving.  Uit cijfers blijkt dat een procent van de huishoudens te maken krijgt met inbraak. Vorig jaar waren het er 402, een toename van 40 procent met het jaar daarvoor blijkt uit de regionale Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland. Raat: “Amstelveen heeft recht op een veilige woonomgeving. Als wij als overheid geen actie ondernemen, gaan mensen zelf hun beveiliging regelen, waardoor er gated community’s en andere vormen van private beveiliging gaan ontstaan.”

Maar dat betekent dat wie het zich financieel kan veroorloven beter is beveiligd dan wie dan anderen. Die tweedeling wil Raat voorkomen, zegt hij.

 

 

 

2 REACTIES

  1. Dat er maar 1 of 2 surveillancewagens ‘s nachts rondrijden in een stad van 90.000 inwoners is natuurlijk een giller. Ik hoop dan ook dat dat plannetje van Raat lukt.

  2. Beetje jammer dat het pas 1 maart begint, namelijk na de ‘donkere dagen’. Maar misschien kan het niet gewoon niet eerder georganiseerd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.