Het wordt een veilig en genoeglijk kinderfeest zaterdag, zegt burgemeester Bas Eenhoorn. Hij ontvangt dan Sint Nicolaas op het Stadsplein, die zijn intocht in Amstelveen doet. Maar de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft een demonstratie in Amstelveen en zeventien andere gemeenten aangekondigd.

“Wij hebben het allemaal keurig voorbereid, maar willen nog niet openbaar maken hoe wij het precies organiseren”, zegt Eenhoorn, die verantwoordelijk is voor de openbare orde. Of hij de demonstratie ook op het Stadsplein toestaat is nog onduidelijk.

De actiegroep zegt vreedzaam te willen demonstreren en dat te doen in overleg met de burgemeester. De demonstratie is volgens de groep gericht ‘de racistische karikatuur Zwarte Piet’. Die staat volgens KOZP model voor het slavernijverleden van Nederland. Volgens de actiegroep is protesteren tijdens Sinterklaasintochten ‘een effectief middel om dialoog op gang te brengen’.

Langere lijst

Vorig jaar verhinderden Friezen een demonstratie  tussen de kinderen bij de nationale intocht van de Sint in Dokkum, door verkeer op een rijksweg tegen te houden. Overigens staat nu de landelijke intocht – in Zaandam – niet op de lijst. Dokkum wel en ook Rotterdam, Groningen en Willemstad. In totaal meer plaatsen dan in voorgaande jaren. Een crowdfunding inzameling om de demonstraties mogelijk te maken leverde tot nu toe 12.000 euro op. Die voor het hoger beroep van de inmiddels veroordeelde 34 Friezen in enkele dagen € 150.000.

Geen geweld

KOZP zegt geen “geweld, rellen of andere vormen van protest die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen” te willen. “Vreedzaam protest is wat wij nastreven. Met de burgemeester en politie worden afspraken gemaakt om het protest veilig te laten verlopen en de demonstranten te beschermen tegen eventuele intolerantie van omstanders.”

En: ,,Wij doen een beroep op alle mensen in Amstelveen om op zaterdag 17 november aanwezig te zijn tijdens de jaarlijkse Sinterklaasintocht om een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme.”

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.