De koopkracht steeg vorig jaar in Amstelveen met 0,1%, ver onder het landelijke gemiddelde van een half procent. Dat kwam overigens vooral werknemers ten goede, want de koopkracht van gepensioneerden daalde opnieuw. Ook in Aalsmeer nam de koopkracht met een half procent toe, in Ouder-Amstel met 0,2 procent (dus tweemaal zoveel als in Amstelveen), in Uithoorn met 0.4%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Amsterdam kwam met een stijging van 0,6% boven het landelijke gemiddelde uit, terwijl het inkomen per huishouden daar toch relatief laag was (22,2 duizend euro in 2016). Amstelveen scoorde in 2016 een gemiddeld inkomen per huishouden van 27,5 duizend euro, Ouder-Amstel van 30,4 duizend en Aalsmeer van 28,9 duizend euro. De koopkracht van paren met kinderen nam sterk toe, gemiddeld met 1,8%. In kinderrijke gemeenten nam volgens het CBS daarom de koopkracht het meest toe. Dat kwam gedeeltelijk door een hoger kindgebonden budget. Renswoude had van alle gemeenten de sterkste koopkrachtgroei (1,4%).

Hoge inkomens

In gemeenten met veel gepensioneerden steeg de koopkracht het minst en vaak daalde die. Zoals in Rozendaal waar een daling met 0.5% werd gemeten.

Overigens blijkt gemeentelijke stijging van de koopkracht geenszins toenemende welvaart voor iedereen te betekenen. Er kunnen bijvoorbeeld veel mensen met hoge inkomens en veel huishoudens met lage inkomens wonen. Terwijl gemeenten waar een koopkrachtdaling werd vastgesteld, best veel hoge inkomens van kracht zijn, waardoor zo’n plaats toch als ‘welvarend’ wordt gekenmerkt.

‘Rozendaal is hier een mooi voorbeeld van’, zegt het CBS. ‘Hoewel er sprake was van een koopkrachtdaling, lag het gestandaardiseerd inkomen hier in 2016 op het hoogste niveau van Nederland met in doorsnee ruim 37 duizend euro. In de gemeente Groningen daarentegen, steeg de koopkracht met 0,4 procent, maar was het doorsnee inkomen met krap 19 duizend euro het laagst van heel Nederland.’

 

 

1 REACTIE

  1. Dit artikeltje geeft wel mooi weer hoe je cijfers kunt uitleggen.
    Het geeft ook te denken die afwijking van de ons omringende gemeenten en de uitleg datmditmzou komen door het toenemende aantal gepensioneerden. Je zou ook kunnen zeggen dat het komt door het feit dat hier geen plaats is voor mensen die starten op de woningmarkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.