De Bond van Wapenbroeders Amstelland was zaterdag een van de organisaties bij de regionale herdenking van op De Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam werd gehouden. Die ging behalve over WO2 ook over de 100 jaar geleden gesloten wapenstilstand van wat De Grote Oorlog werd genoemd, de eerste wereldoorlog waar Nederland overigens buiten bleef. De ondertekening van de wapenstilstand daarvan vond plaats om 11 uur op de 11e dag van de 11e maand in 1918.

Elk jaar wordt op Remembrance Day op De Nieuwe Ooster stilgestaan bij de graven van 323 militairen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada, die zijn omgekomen tijdens WOII. Men staat er dan ook bij stil dat enorm veel militairen uit het Britse Verenigd Koninkrijk die zijn gesneuveld in de eerste wereldoorlog, voornamelijk in Frankrijk en België. Ook trouwens bij vredesoperaties daarna.

Klaprozen

De Amstellandse afvaardiging van de Bond van Wapenbroeders verzorgde de banierwacht

Kinderen zongen

bij de Klaprozendag onder leiding van Adjudant Henk Lode, samen met de Royal Air Forces Association RAFA en het Royal British Legion. Op het ereveld liggen de lichamen van 324 gesneuvelde Bitse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Drie vliegtuigen vlogen over als eerbetoon. Bij het monument werden kransen door officiële delegaties uit verschillende landen gelegd, onder anderen door de burgemeester van Amsterdam, afgevaardigden van stadsdeelbestuur, Erepeleton van het Voormalig Verzet Nederland, Bond van Wapenbroeders Amstelland, Gedenkpark De Nieuwe Ooster en organisator van de ceremonie de Royal Air Forces Association Amsterdam Branche. De Engelse kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof.  Kinderen van de British School en de Polish school in Amsterdam zongen en legden bloemen en plaatsten vlaggetjes bij graven van niet geïdentificeerde soldaten. Zondag was er een herdenkingsdienst de Engelse Kerk op het Begijnhof. Foto’s: Kees Willems

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.