Overwegend dat landelijk jaarlijks ongeveer 8000 reanimaties plaatsvinden, meestal thuis, is de gemeenteraad er op voorstel van fractievoorzitter Esther Veenboer van de PvdA unaniem mee akkoord gegaan dat B&W ‘onderzoeken’ (doorlopend voorkomend woord in moties) hoe het aantal AED’s (Automatische Externe Defibrillators) in Amstelveen omhoog kan.

Een motie daartoe werd woensdag, bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar, mede ingediend door de andere coalitiepartijen. D66 en VVD. De gemeente moet daarbij, volgens de motie subsidie geven om AED’s in wijken de plaatsen en trainingen te stimuleren. Het kan trouwens allemaal nog even duren, want er moet eerst een voorstel van B&W aan de gemeenteraad komen dat wordt uiterlijk bij de Perspectiefnota voor 2020 (waarin dus de kaders voor de begroting voor dat jaar staan) verwacht.

Groot verschil

Er kwam van Veenboer ook een motie om de toeristenbelasting te verhogen. Amsterdam

Esther Veenboer

vraagt nu veel meer, namelijk 7% per persoon per nacht, waardoor de gemiddelde opbrengst voor die buurgemeente op bijna tien euro per nacht komt. Een groot verschil net Amstelveen. Omdat in Kronenburg nu veel hotels zijn en verrijzen, zouden toeristen met het doel Amsterdam te bezoeken een paar honderd meter verder kunnen overnachten, om goedkoper uit te zijn, redeneerde Veenboer. Amstelveen vraagt nu € 1,75 per nacht.

Differentiatie

Een groeiend aantal overnachtingen biedt volgens de PvdA voor Amstelveen ‘zowel uitdagingen als kansen’. Meer toeristen hierheen halen, biedt in elk geval kans op meer overlast, constateerde de raad. Maar door hogere belasting ook meer inkomsten. B&W moeten nu het ‘optimum zoeken’ tussen stimuleren en tegengaan van overlast, vindt Veenboer. Zij moeten bekijken ‘of differentiatie in tarieven wenselijk is’. CDA eb ChristenUnie stemden tegen die motie.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.